I årets julekalender anbefaler våre forfattere og samarbeidspartnere sine favoritter blant våre utgivelser.
1.DESEMBER: Vilde Bratland Hansen anbefaler Ensomhetens århundre
– Den perfekte julegaven til den som ønsker å forandre verden
Forfatter Vilde Bratland Hansen velger seg Noreena Hertzs Ensomhetens århundre i julekalenderens første luke.
«Går det an å bli småforelska i forfatteren av en bok? Etter å ha lest ferdig Ensomhetens århundre er jeg i alle fall sikker på én ting: Jeg vil bli som Noreena Hertz når jeg blir stor. Eller i alle fall like smart og nyansert som henne.
Jeg er mildt sagt imponert over at det går an å ha stålkontroll på trendene i så mange deler av samfunnet. Hun er topp oppdatert på teknologiutvikling, arbeidsliv og samfunnsutforming og forklarer hvordan disse faktorene bidrar til økt ensomhet i samfunnet. Derfor overrasker det meg ikke at Hertz har over 80 (!) sider med referanser i knøttliten skrift bakerst i boka.
Boken gjorde meg bevisst på fenomener som ensomhetspiller, fiendtlig arkitektur, «cola-diskotek» og eldre japanere som skaffer seg egne roboter som skal lerstatte savnet etter en avdød ektefelle.
Det jeg likte best, var imidlertid at Hertz kommer med forslag til løsninger på ensomhetskrisen. Den inspirerte meg til å ta kontakt med venninner jeg ikke har snakket med på en stund og gjorde at jeg ble mer bevisst på hvor viktig det er at jeg tar meg god tid når jeg møter den eldre dama i oppgangen vår.
Jeg sier som forlaget: Ensomhetens århundre er den perfekte julegaven til den som ønsker å forandre verden.»
Les mer om Ensomhetens århundre
Vilde Bratland Hansen er aktuell med Pappas hemmelighet
2.DESEMBER: Dag Hessen anbefaler Kampen om regnskogen
«Jeg anbefaler Torkjell Leiras Kampen om regnskogen. Sannheten om Norge i Brasil. Få kjenner Brasils regnskog som Torkjell, og siden Amazonas kanskje er landjordas viktigste og mest truede system er det svært viktig å få fram hvilke trusler skogen står overfor, og hvordan Norge framstår med et Janusansikt når det gjelder Brasil og Amazonas. Regnskogsfondet er et forbilledlig initiativ, mens norsk næringsvirksomhet i Amazonas er en annen og mindre kjent historie…»
Forfatter Dag Hessen velger seg Torkjell Leiras Kampen om regnskogen i julekalenderens andre luke.
Les mer om Kampen om regnskogen her.
Dag Hessen er aktuell med boken Verden på vippepunktet.
3.DESEMBER: Laial Janet Ayoub anbefaler Digital revolusjon
«Om vi ønsker det eller ikke, så legger vi alle digitale spor etter oss. Selv jeg som i min tid tok IT-utdannelse, visste ikke nok om hva disse sporene betyr for meg som enkeltperson og oss som samfunn. Dette er en bok som på en enkel måte forklarer dette og beskriver hva vi kan gjøre for å ta kontrollen tilbake. Digital revolusjon er en bok som alle som lever i vår digitale tid bør få med seg!»
I årets julekalender anbefaler våre forfattere og samarbeidspartnere favoritter blant våre utgivelser. Forfatter Laial Janet Ayoub velger seg Hilde Nagells Digital revolusjon i julekalenderens tredje luke.
Designer Andreas Brekke velger seg Iselin Theiens
Damene i Fiolveien i julekalenderens fjerde luke.
«Norge er i dag et svært rikt land. Det har vi ikke alltid vært. Husmødrenes fortelling er en lavmælt historie om denne overgangen.
Likestillingen vi nyter godt av i dag er ingen selvfølge. Husmødrene skapte sine livsviktige nettverk i en tid med begrensede muligheter.
Velferdsstatens sikkerhetsnett kom ikke av seg selv. Husmødrene jobbet døgnet rundt, hadde ikke ferie og sørget selv for å utvikle sine rettigheter.
Individualismen i dagens samfunn har kanskje gjort at vi mister litt av forståelsen for verdien av solidariske fellesskap. Husmødrene drev internasjonalt veldedig arbeid, de drev spareprosjekter som strakk seg over flere tiår og de sørget for sosiale og kulturelle tiltak i nærområdene.
Etter å ha lest boka fikk jeg en ny forståelse for den litt mystiske tittelen «husmor», ny kunnskap om Oslos byhistorie og ikke minst en beundring for menneskene som har brakt samfunnet hit vi er i dag og for den prisen de betalte på veien.
Husmødrene var tøffe som faen, og boka om dem er en fin julegave.»
Andreas Brekke har designet flere av våre omslag, nå sist
Digital revolusjon og
Togeventyretsom utgis i januar. Se mer om Andreas illustrasjon- og designarbeid på hans Facebook-side https://www.facebook.com/andreasbrekkeillustrasjon.
5.DESEMBER: Mina Gerhardsen anbefaler Det trengs en landsby
– Vi liker å tro at vi bor i et land med små forskjeller mellom folk, men slik er det jo ikke. Hvor vi er fra og foreldres bakgrunn påvirker hvilke sjanser vi får i livet. I Sigrun Aaslands bok
Det trengs en landsby deles viktig innsikt om årsakene til ulikhet – og hva som skal til for å gjøre noe med det.
– Min bestemor var pur arbeiderklasse fra Vestlandet. Jobba som industri-syerske i mange år før hun begynte å lage poppa ris, med svære kanoner – slik jeg husker det i alle fall, som liten og storøyd. Helt til denne dag, spør hun meg: «gir de deg full jobb, ei skikkelige lønn å leva av? Får du ferie? Du må bare sei det rett té de, sjefane! De ska behandla deg skikkeligt, Stian! Ellers, så må de jammen få hørra det!»
De var knallharde på dette, mine besteforeldres generasjon. Og de hadde et felleskap rundt det. Naboer og kolleger. Arbeid, rettighetskamp og solidaritet bandt dem sammen. Hva skal jeg svare henne, når så mange jeg kjenner arbeider i usikre deltids og eller midlertidige stillinger, blant annet i serviceindustrien. Ingen av dem fagorganiserte. Flinke folk som betaler høye studielån for studier de aldri fikk bruk for. «Du ska aldri stå med luå i håndå foran sjefen!», sier bestemor. Vel, det er mange av oss som gjør det i dag. Les James Bloodworths bok om hvordan det står til med prekariatet i den nye gig-økonomien, og hva som har skjedd med det tradisjonelle samholdet i arbeiderklassen. Kapittelet om arbeidsforholdene på Amazon, for eksempel… er helt ufattelig. Ja, tidene har forandra seg. Og det blir krystallklart for deg, om du leser
Innleid og underbetalt.
Stian Thorstensen er blant de flinke folka som formidler bøker hos Norli Litteraturhuset, og han velger seg James Bloodworths
Innleid og underbetalt som sitt bidrag til Res Publicas julekalender.
Vilde Bratland Hansen skriver så sterkt om sin egen og sin pappas historie – to historier som er viktige hver for seg, men som sammen blir litteratur vi bør lese, forstå og lære av. Til tross for at det i denne boken er mange tøffe og tunge temaer, er språket enkelt og engasjerende. Dette er sakprosa sånn jeg vil ha det. Viktige, sterke og gode historier som betyr noe. Som formidles med et språk man forstår og faller inn i. Jeg håpet den kan bidra til mer åpenhet, mer kunnskap og at den kan bli lest av noen som skjønner at de ikke er alene.
Dette er kanskje ikke den enkleste boken å gi bort i gave til noen, men det er definitivt en bok man bør ønske seg eller kjøpe i gave til seg selv.
Malin Adriaensen formidler litteratur som bokblogger Readygoread, og hun velger seg Vilde Bratland Hansens
Pappas hemmelighet som sitt bidrag til Res Publicas julekalender.
– Hertz sin bok er en advarsel om hva som skjer med mennesker og samfunn når velferdsstaten går i oppløsning og man er overlatt til seg selv for å leve og overleve.
En viktig bok om hvordan den nyliberale kapitalismen i vår tid påvirker oss og viser hvordan det personlige kan være dypt politisk.
I årets julekalender anbefaler våre forfattere og samarbeidspartnere sine favoritter blant våre utgivelser. Forfatter og journalist Linn Stalsberg velger seg Noreena Hertzs Ensomhetens århundre som sin anbefaling i Res Publicas julekalender.
Linn Stalsberg er fast spaltist i Agenda Magasin – hennes foreløpig siste bok er den kritikerroste Det er nok nå. Hvordan nyliberalismen ødelegger mennesker og natur.
Det er en velskrevet og oppsiktsvekkende spennende fortelling om privatbilismens inntog i Norge. En av bokas styrker er at den får fram hvordan bilismens triumftog alltid hatt gått på bekostning av noe – menneskeliv, miljø, livskvaliteten i bysentrum og en helt annen type, mer menneskekjær byutvikling.
Jeg får mange assosiasjoner når jeg leser den, blant annet denne: Kanskje er det slik at kampen om bilens plass i bysentrum – som nå ser ut til å være avgjort – er en parallell til oljens plass i norsk økonomi? God jul!
Forfatter Torkjell Leira velger seg Ulrik Eriksens Et land på fire hjul som sin anbefaling i Res Publicas julekalender.
Alle har vi et forhold til det ordet «hjem». Selv bor jeg i et rekkehus fra 1952, fra den gang landet skulle bygges opp etter krigen, og målet var egen bolig til alle. Med dagens høye boligpriser har slett ikke alle mulighet til å eie selv, og noen tjener store penger på å investere i eiendom. Bolig har gått fra å være et velferdsgode til å bli et spekulasjonsobjekt. På en lettlest og morsom måte forteller Hannah Gitmark hva som har skjedd med boligpolitikken og hva som skal til for å rette den opp.
Forfatter Hilde Nagell velger seg Hannah Gitmarks
Det norske hjem som sin anbefaling i Res Publicas julekalender.
– Tittelen kan virke skremmende, men mellom linjene ligger det håp. Dag Hessen skriver dessuten både klokt og lettfattelig om hva vi vet, og ikke vet, om konsekvensene av klimakrisa. Men som han skriver:
«La oss fastholde at en badstueklode ikke er sannsynlig. Det urovekkende er at det heller ikke er utenkelig»
Alt vi ikke vet, gir oss desto større grunn til å handle. Nå.
Anja Bakken Riise, Leder i Framtiden i våre hender, velger seg Dag Hessens Verden på vippepunktet som sin anbefaling i Res Publicas julekalender.
– Ikke lett å velge hvilken bok fra Res Publica en skal anbefale i 2020, etter å ha invitert så mange av forlagets forfattere til økonomifestivalen KÅKÅnomics dette året. Ser ut som tidenes bokår for forlaget, kronet med en fortjent Brage til Dag Hessen for
Verden på vippepunktet. Dag bidro sterkt til årets festival i Stavanger, sammen med Hilde Nagell, Hannah Gitmark, Ulrik Eriksen og Noreena Hertz, som alle leverte bemerkelsesverdige bøker.
Krastev ender med å formulere sju paradoks som følger av koronakrisa, men det er særlig hans evne til å beskrive hvordan koronapandemien infiserer oss med en ny form for nasjonalisme og autoritarisme, som gir leseren fruktbar kunnskapsvaluta for pengene. For Europa kan trusselen om avglobalisering faktisk gi konsolidering og integrering, mener han. Vi får se! Boka skildrer på mange måter den koronaferske vrien av kampen mellom en intensivert globaliseringsskepsis og en ny verdensborgerånd, som viruset samtidig har kommet med.
Han advarer kraftig mot digitaliseringen og online-aktivismen, og er redd for at demokratiet ikke vil overleve hvis vi forlater «gatepolitikken» og ikke kan samles i grupper på mer enn 50 mennesker.
Å ivareta den fysiske offentligheten er blitt enda mye viktigere etter dette, skriver jeg meg selv bak øret.
Jeg har for øvrig aldri lest ei bok av en statsviter med så mange gode litterære referanser. Les denne boka, og du vil få en haug med helt nødvendige lesetips om du er interessert i pandemi, nasjonalisme, Europa, demokratitenking – eller relevant skjønnlitteratur. Det er virkelig en sann fryd for en litteraturviter når Victor Sjklovskij kan brukes til noe så fornuftig som å forklare hvordan politikerne og mediene alltid tenderer til å gjøre det uvante vanlig, mens en god forfatter får oss til å se det vante med nytt blikk.
Jeg anbefaler Krastevs bok blant årets julegaver, og håper det bidrar til at forlaget får ham over til KÅKÅnomics til neste år. Og så gleder jeg meg til Roman Krznariks bok kommer på norsk i 2021, etter at Res Publica fant ham på programmet vårt med sin ferske «The Good Ancestor. How to think long term in a short-term world». Kanskje forlaget burde gi ut konas bok fra 2017 også, den viktige boka fra Kate Raworth om «Doughnut Economics» fins uforståelig nok ikke på norsk ennå.
Ha en riktig god jul!
Jan Inge Reilstad, leder av KÅKÅnomics økonomifestival, velger seg
Framtida er her nå som sin anbefaling i Res Publicas julekalender.
Boken er i salg i en bokhandel nær deg, og kan kjøpes
her.
– Jeg anbefaler varmt Ensomhetens århundre. I en tid hvor man stort sett kan nås 24/7 har vi muligens og merkelig nok, aldri følt oss mer ensomme. Hertz har undersøkt hvorfor det har blitt sånn og hva konsekvensene kan være. Veldig interessant lesning! «Saman er ein mindre aleine»
Gro Karete Bråtveit er blant de flinke folka som formidler bøker hos Norli Amfi Ålgård, og hun velger seg Noreena Hertz Ensomhetens århundre som sitt bidrag til Res Publicas julekalender.
Boken er i salg i en bokhandel nær deg, samt at den kan kjøpes her i vår nettbutikk.
14.DESEMBER: Kim Arne Hammerstad anbefaler Borgerlønn
– Foruten å ha kanskje et av de kuleste coverne på en bok, er
Borgerlønn av Ingeborg Eliassen og Sven Egil Omdal en svært interessant bok om et tema som bare blir mer og mer aktuelt. Selv leste jeg den i forbindelse med de dramatiske dagene i mars da hele verden stengte ned og det ble foreslått i den amerikanske kongressen å sende sjekker til borgerne for å hjelpe dem gjennom den økonomiske krisen.
Borgerlønn bidrar med et solid fundament for å forstå hva borgerlønn er, og hvorfor det kan være en løsning på de utfordringene som vi står overfor når stadig flere jobber blir automatisert og menneskelig arbeidskraft blir overflødig.
Les mer om
Borgerlønn som er ute i pocket
her.
15.DESEMBER: Sanna Sarromaa anbefaler Feministisk kalender
– Jeg har kjøpt flere feministiske kalendere, til glede for alle som må ha drahjelp til å planlegge knusing av patriarkatet i 2021!
Samfunnsdebattant og forfatter Sanna Sarromaa velger seg Marta Breens
Feministisk kalender som sin anbefaling i Res Publicas julekalender.
Sanna Sarromaa har tidligere utgitt den kritikerroste Skilsmisseboken.
16.DESEMBER: Sigrun Aasland anbefaler Ensomhetens århundre
– Jeg vil anbefale Ensomhetens århundre, av Noreena Hertz. Hun skriver om den ensomheten som handler om hva som skjer når folk står alene mot verden, og ensomhet blir politisk. I dag snakker vi om ensomhet og politikk på P2 i to hele timer fra 9 til 11. Tune in!
Sigrun Aasland , nestleder i Tankesmien Agenda, velger seg Noreena Hertz Ensomhetens århundre som sitt bidrag til Res Publicas julekalender.
Sigrun Aasland har tidligere utgitt boken Det trengs en landsby.
17.DESEMBER: Kamzy Gunaratnam anbefaler Min vei til frihet
-Boka Min vei til frihet av Laial, er en inspirasjon til alle enkeltsjelene som prøver å gjøre en forskjell.
Laial er en tøff, modig og inspirerende person som har opplevd mye motbakke fra barndommen av. Som leser blir man sint, engasjert og man får lyst til å hjelpe den lille jenta ut av fattigdom, identitetskrise og negativ sosial kontroll. Men ut av krisen vokser det fram et menneske som formes til å bli en ung leder som jeg er så stolt av å ha blitt kjent med i dag.
Det sier jeg fordi denne boka er til alle dere som kjenner på den samme identitetskrisen, sosiale kontrollen og kanskje mangel på ressurser og nettverk. Husk at enkelthistorier både inspirerer menneskene rundt oss – og oss politikere som må utvikle systemene slik at generasjoner som kommer etter oss kan få bedre liv. Slik inspirerer Laial og Min vei til frihet.
Kamzy Gunaratnam, varaordfører i Oslo, velger seg
Min vei til frihet som sin anbefaling i Res Publicas julekalender.
Boken er i salg i en bokhandel nær deg, og kan kjøpes
her.
– Kan du virkelig gi bort en pandemibok til jul? Jeg mener ja. Særlig om du går for Ivan Krastevs
Framtida er her nå.
Krastevs bok er et tidsbilde av situasjonen vi står i og en fundering på hva det kan bety for fremtida. Det mest interessante er likevel hvordan han setter ord på en rekke politiske paradokser som pandemien har ført med seg. Har du en gavemottaker som er interessert i politikk og pandemiens politiske konsekvenser, ja, da kan jeg varmt anbefale denne!
Hildegunn Therese Hofsmo er blant de flinke folka som formidler bøker hos Norli Universitetsgaten og hun velger seg Ivan Krastevs
Framtida er her nåsom sitt bidrag til Res Publicas julekalender.
Boken er i salg i en bokhandel nær deg, samt i vår
nettbutikk.
– Hannah Gitmark har skrevet en glimrende bok om boligmarked og boligøkonomi. Det kan jeg si fordi jeg gjennom egne erfaringer og læring har greie på det hun skriver om. Vi er alle slaver av boligmarkedet på en eller annen måte.
En som har opplevd boligrenter på 14-15 prosent og boligkrakket på slutten av 1980-tallet, har naturligvis spesiell interesse for slikt. Som journalist har jeg dessuten hatt som oppgave å følge bankkrisa rundt 1990, finanskrisa i 2008, et alltid varierende rentenivå og et konstant stigende gjeldsnivå.
Hele tida har jeg lurt på når boligbobla sprekker neste gang og hvorfor det ikke finnes et marked for folk som trenger lavere boutgifter eller som av ulike grunner ikke vil være med på karusellen. Som Gitmark skriver, fungerer dagens boligmarked for dem som har klart å kjøpe sin egen bolig, men ikke for dem utenfor, om lag en femtedel av husholdningene. For dem blir terskelen for å komme inn i markedet stadig høyere i takt med stigende priser. Vi innenfor, blir kraftig subsidiert nettopp for å eie egen bolig. Boligsektoren er sammen med dagens arveregler, den største kilde til ulikhet. Og er dermed sosialdemokratiets såreste punkt. I etterkrigstidas velferdsstat var «Det norske hjem» et velferdsgode. Nå er det for mange, på grunn av skattefavoriseringen, også et spekulasjonsobjekt.
Med en annen boligbeskatning ville prisveksten vært mindre, gjeldsbyrden mindre, inngangsbilletten til boligmarkedet mer overkommelig. Men det har blitt «politisk umulig» fordi det – på samme måte som økte skatter – vil skremme det formuende flertall og dermed en bråte velgere. Det til tross for at prisveksten er villere og gjeldsbyrden mer faretruende enn noen gang før. Den kan rett og slett bidra til å skape en økonomisk krise som vil ramme langt flere enn gjeldstyngede boligeiere.
Alt dette skriver Gitmark om på en enkel, lettfattelig og gjenkjennelig måte. Boka bør være et varsku for alle med politisk ansvar og av interesse for alle som strever med å få seg selv og barna inn i gode boliger.
I årets julekalender anbefaler våre forfattere og samarbeidspartnere sine favoritter blant våre utgivelser. Forfatter Stein Aabø velger seg Hannah Gitmarks Det norske hjem som sin anbefaling i Res Publicas julekalender.
Det norske hjem får du kjøpt i din lokale bokhandel og signert i vår nettbutikk.
– Hva er vel bedre enn å få en god biografi til jul?!
Designer Ingeborg Ousland velger seg Anne Hege Simonsens
Kjærlighet og mørke i dagens julekalenderluke.
«Marie gifter seg med Knut Hamsun i 1909, 27 år gammel. Han er 22 år eldre og en bejublet og genierklært forfatter.
At den unge skuepillerinnen forelsker seg i den berømte forfatteren kan man forstå. Men hvordan var det å leve med en mann som kun tok hensyn til seg selv og sitt forfatterskap. Som overså Maries behov og ønsker, og ofte var vanskelig og urimelig. Hva gjorde at hun orket å bli i ekteskapet? Hun hadde absolutt ikke et lett samliv, men hun var og en sterk og selvstendig kvinne, og hun klarer etterhvert å skape seg sin egen karriere som forfatter. Under krigen ble hun en overbevist nazist og var mye i Tyskland hvor hun fikk stor oppmerksomhet, både som hustruen til den store dikter, men og som forfatter. Etter krigen måtte hun ta følgene av sine valg og ble dømt til tvangsarbeid for landssvik. Men hun beholdt sin nazistiske overbevisning også etter krigen.
Anne Hege Simonsen har skrevet en sterkt, velskrevet og interessant biografi om Marie Hamsun, tiden hun levde i og om samlivet med Knut Hamsun og de fire barna de fikk.»
Ingeborg Ousland har designet flere av våre omslag, nå sist Pappas hemmelighet og Min vei til frihet. Se mer om Ingeborgs designarbeid på hennes nettside: http://ingeborgousland.no/
-Tittelen på denne boka oppsummerer den følelsen mange går og håper på etter 2020. Men den handler heldigvis ikke om korona. Alt skal bli forandra. Snart er en nydelig og viktig samling arbeiderlyrikk gjennom 100 år. Her har Anne Marit Godal og Leif Høghaug samlet en rekke kraftfulle og vakre dikt fra alt fra Bjørnson og Prøysen til Vinje til Don Martin og Amalie Kasin Lerstang. Min favoritt er Stig Holmås «Dikt til mine barn» om en viktig bærebjelke det i norske samfunnet. Her er det!
«Jeg etterlater mine barn dette diktet
For at de skal lære å elske vindene, havet,
… … Den søte lukten av stor kjærlighet, –
og fagforeningene.
Uten dem hadde vi ingenting.
Den sultne ser ikke det vakre.
Den trette orker ikke elske.
Jeg etterlater mine barn dette diktet
For at de skal lære å elske vindene, havet,
Den søte lukten av stor kjærlighet, –
og fagforeningene»
Forfatter Hannah Gitmark velger seg Alt skal bli forandra. Snart som sin anbefaling i Res Publicas julekalender.
Anne Marit Godal og Leif er redaktørene bak Alt kan bli forandra. Snart. Kjøp den i din lokale bokhandel eller i vår nettbutikk.
Hannah Gitmark er aktuell med boken Det norske hjem.
22.DESEMBER: Boksalongen anbefaler Feministisk kalender 2021
– Vi er generelle fan av Marta og elsker de skeive, humoristiske og skarpe bøkene hennes! Det gjør mange av kundene våre også. Dessverre ble forlaget utsolgt for
Feministisk kalender 2021, men det tyder jo på interesse for den og vi fikk gledet noen kunder med de vi hadde tatt inn!
Kalenderen er utsolgt fra vårt lager, men den fins ute i din lokale bokhandel og vi har et lite antall signerte kalendere til salgs i vår nettbutikk.