Foto: Jarle Vines

Boka «Landshøvding og samlingsmann» får god omtale. 

– Født i 1868 i Tønsberg, en by som ikke en gang har ei gate oppkalt etter ham. Det er først og fremst Hontvedts fortjeneste at jeg også nå forstår Lians betydning. Rett og slett fordi det står i denne fremragende boka, skriver Jan-Erik Østlie i FriFagbevegelse. 

Lian var LO-leder i 19 år, fram til sin død i 1925. Han kjempet for faglige rettigheter, lønn og normalarbeidsdag gjennom krevende forhandlinger og bitre arbeidskonflikter. Lian måtte forholde seg til en sterk faglig opposisjon og opprivende partisplittelser. Hans bærende idé gjennom hele striden var å holde fagorganisasjonen samlet.

Historiker og tidligere ordfører i Horten, Nils Henning Hontvedt (bildet), har løftet Lian fram fra skyggen i sin nye politiske biografi.

– At ikke en sånn mann er blitt hyllet mer av moderne LO-folk, er etter å ha lest denne boka nærmest en gåte, skriver Østlie.

Betydelig bidrag 

Boka får også positiv omtale i Klassekampen Bokmagasinet 17. juni og kaller den et kjærkomment bidrag.

– Boka lykkes godt med å løfte Ole O. Lian frem fra skyggene, og vise hvilket betydelig bidrag han ga både til den internasjonale og nordiske arbeiderbevegelsen, og til det norske samfunnsbyggverket, skriver Jonas Bals. 

Les også intervju med forfatter Nils Henning Hontvedt i LO-aktuelt 21. juni.

Kjøp boka her