På jakt etter gave til den samfunnsengasjerte og nysgjerrige? Res Publicas julegaveguide kan hjelpe!
Det er tid for å planlegge årets julegaver. Vi har utgitt en rekke gode bøker som vi håper blir å finne under mange juletrær – her følger årets julegaveguide.
Til alle som vil gjøre en forskjell!
Et folkestyre krever at folk deltar. Som tillitsvalgt på arbeidsplassen eller styremedlem i fagforeninga, et politisk parti eller i en organisasjon: Du er med på å skape et levende demokrati. God organisering er vanlige folks vei til makt og samfunnsendring – og i denne håndboka forklarer Jonas Bals og Helga Pedersen hvordan det kan gjøres.
Les mer om boken her.
Til den som liker en god biografi om historie og politikk
Historiker Inger Bjørnhaug skriver om en mann som i offentligheten kunne fremstå som en nøktern og streng organisasjonsbygger, men LO-formannen hadde store visjoner for etterkrigstidas sosialistiske samfunn og han la premissene for den norske modellen i arbeidslivet.
«Et svært grundig og helhetlig stykke norgeshistorie, fortalt gjennom en av dens aller viktigste og mest sentrale aktører. […] Han opptrer som hovedperspektivet i fortellingen om sin tid, som en av mange sammenfallende og viktige bevegelser i historien om etterkrigstidens Norge.» – Joakim Randa Berthelsen, Bergens Tidene, fem hjerter
Les mer om boken her.
Til den som vil lese en godt fortalt historie om moral, politikk og penger
Den dyktige britiske gravejournalisten Oliver Bullough bruker tørrvittig britisk humor når han skal forklare hvordan britiske finansfolk, advokater og politikere innsmigrer seg hos superrike, kleptokrater og russiske oligarker. Denne virksomheten bidrar til krisene som i dag truer verdens demokratier – og det tjener Storbritannia store penger på.
«Bullough […] skriver litt karslig og ofte veldig morsomt, han sparer ikke på verken krutt eller moralske dommer.» – Bernhard Ellefsen, Morgenbladet
Les mer om boken her.
Til den samfunnsinteresserte
Hvordan har den ytre høyrefløy utviklet seg i tiden etter de islamistiske terrorangrepene i USA den 11. september 2001 og frem til i dag? Hvordan skal vi forstå ondskap – og bærer noen et medansvar for fremveksten av høyreekstremisme?
«Det er blitt en enormt perspektivrik bok, skrevet i en essayistisk stil som hele veien er spørrende og utforskende.[…] Hvert kapittel – ja, hver side – i Den norske skyld sparker opp perspektiver» – Morten Ståle Nilsen, Bok 365
Les mer om boken her.
Til den historieinteresserte
Bidro de antijødiske holdningene i den norske befolkningen før 1940 til at mange nordmenn bisto i tyskernes internering og deportasjon av de norske jødene under krigen? Mørke år gir et bredt og helhetlig bilde av fremmedhat og jødemotstand i perioden 1930-40. Eksemplene er rystende og omfanget sjokkerende.
«Sterkt, mørkt og veldig viktig […] Den dyktige journalisten Bjørn Westlie dukker nok en gang ned i den mørke og stygge delen av vår nære historie.» – Tor Hammerø, Nettavisen
Les mer om boken her.
Gaven som varer hele året!
Feministisk kalender 2023 løfter frem høydepunkter fra feminismens historie med merkedager for kvinnesaken, inspirerende sitater og feministiske forbilder.
Les mer om kalenderen her.
Til den samfunnsinteresserte som også er glad i motorsykkel!
Da Norge stengte ned, satte Mikal Olsen Lerøen seg på motorsykkelen. Til brølet fra en stor Harley-Davidson kjørte han landet rundt for å dokumentere hvordan pandemien rammet folk og samfunn.
«Lerøen har et fint blikk for detaljer og gode historier. Han tegner presise bilder av folkene han møter […] Boken er på sitt beste i sterke historier om hvordan enkeltmennesker opplevde nedstengningen» – Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad
Les mer om boken her.
Til den som vil lese en pageturner om det politiske Brasil og den internasjonale høyrepopulismen
Forfatter og Brasil-ekspert Torkjell Leira forteller historien om det politiske Brasil og hva Jair Bolsonaro, den høyrepopulistiske, tidligere presidenten, har betydd for landet. Hva kjennetegner «Tropenes Trump» og maktkampen mot den nåværende presidenten, venstresidas Lula da Silva? Leira tegner også opp et større bilde: Hvordan er Bolsonaros år i presidentpalasset i Brasil del av en internasjonal, høyrepopulistisk trend?
«Et lærerikt og nærgående portrett av det autoritære Brasil.» – Tore Linné Eriksen, Klassekampen
Les mer om boken her.
Til den som er opptatt av rasisme, identitetsdebatt og inkludering
Må alle minoritetspersoner i Norge identifisere seg som norske? Debatten gikk hett i norske medier vinteren 2022. Forfatter og samfunnsdebattant Mala Naveen samlet de mest markante stemmene fra dette ordskiftet og la til noen helt nye. Resultatet ble en ærlig samling personlige tekster om hva vil det si å leve i et mangfoldig Norge.
«Svært gode tekster om norskhet.» – Carline Tromp, Klassekampen
Les mer om boken her.
Til alle ildsjelene landet rundt
Folkets hus har i mer enn 100 år vært en sentral del av arbeiderbevegelsens historie. I denne boken reiser fotograf og journalist Norge på langs og på tvers og besøker over 50 av husene. Gjennom stilfulle bilder og tekster fylt med nostalgi og engasjement, møter vi menneskene som bruker husene i dag.
«Vakker bok om fordums prakt og storhet» – Kjell Solem, Bok 365
Les mer om boken her.
Til alle som trenger inspirasjon i klimakampen
Vår tids store moralske utfordring, mener de to forfatterne Arne Johan Vetlesen og Jan-Olav Henriksen, er at vi vet hva som kan motvirke klimakrisen, men vi gjør likevel ikke det som trengs.
«en helstøpt etisk analyse av vår tids store utfordring, klimakrisen.» – Andrew Kroglund, Vårt Land
Les mer om boken her.
Til alle som er opptatt av arbeidsliv, korrupsjon – og av Norges svarte gull
I 40 år har viktige deler av historien om Kielland-ulykken vært unndratt offentligheten. Nå står sentrale vitner frem og forteller hele historien. Frode Fanebust og medforfatter Marie Smith Solbakken dokumenterer den skjebnesvangre kvelden ute på Ekofiskfeltet, men også reaksjonene i land – samt det politiske og økonomiske etterspillet.
«Graverende om Kielland-ulykken» – Gro Jørstad Nilsen, fem hjerter, Bergens Tidende
Les mer om boken her.
Til den filosofi-interesserte
Forfatter og filosof Hilde Vinje viser hvordan de gamle grekerne kan gi oss nye perspektiver på lykken. I dag tenker mange på lykken som en flyktig følelse, men kanskje er lykken avhengig av hvordan et liv utvikler seg over tid?
«… en filosofisk liten perle av en bok.» – Tom Egil Hverven, Klassekampen
Les mer om boken her.
Til den som er opptatt av utenrikspolitikk og utviklingen i det som lenge ble kalt verdens største demokrati
India utvikler seg i en stadig mer autoritær retning. Siden 2014 har det høyrenasjonalistiske partiet BJP og statsminister Narendra Modi sittet ved makten. Med omfattende kunnskap om indisk historie, samfunnsliv og politikk skriver Elisabeth Eide og Terje Skaufjord om den antidemokratiske utviklingen i landet.
«Et solid innblikk i et stadig mer ekstremt India.» – Tore Linné Eriksen, Klassekampen
Les mer om boken
Felles erfaring er felles trøst – dette er boken som forteller skilsmissebarnas historier
Nesten ingen barn vil at mor og far skal skille seg. Barna bærer med seg foreldrenes brudd resten av livet, og det påvirker deres egne forhold som voksne. I denne boken lar Sanna Sarromaa skilsmissebarna komme til orde med sine historier.
Les mer om boken her.
Gi inspirasjon til den antirasistiske kampen
Lisa Esohel Knudsen skriver både personlig og engasjerende: Det holder ikke bare å være mot rasisme, vi må også være antirasister om vi skal bli et samfunn med like rettigheter og ytringsrom for alle.
«… en god innføring i antirasistisk aktivisme og et viktig innlegg i rasismedebatten..» – Marjam Idriss, Klassekampen
Les mer om boken her.