På jakt etter gave til den samfunnsengasjerte og nysgjerrige? Res Publicas julegaveguide kan hjelpe!
Det er tid for å planlegge julegavehandelen. I år har vi utgitt en rekke gode bøker som vi håper blir å finne under mange juletrær – her følger årets julegaveguide fra Res Publica. Og dersom du kjøper boken via vår nettside pakker vi gaven inn for deg – les mer her
Gaven til akademikeren
«Til å bli klok av» – Marius Wulfsberg, Dagbladet, terningkast 5
Smarttelefoner, klima, innvandring, internett, lykke, overflod, globalisering – dette er bare noen av temaene sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen har debattert i norsk offentlighet de siste 30 årene.
I Gå inn i din tid samtaler han med sin tidligere student, idéhistoriker Dag Herbjørnsrud. Det siste året har de drøftet vår tids brennbare spørsmål på fem ulike steder som har betydd mye for Hylland Eriksen, før blikket vendes mot 2020-tallet.
Samtalene utvikler seg i takt med vår omskiftelige samtid og synliggjør en rød tråd i Hylland Eriksens mangfoldige liv og virke.
Til krimelskeren: en true crime fra finansverdenen
«Engasjerende, smart og underholdende» – The Guardian
Bli med på en reise inn i Pengeland – et sted der de rike skjuler sin formue for å slippe skatt og de mektige utnytter systemet til å stjele. Forfatterens røde tråd: skatteparadiser, maltesiske pass, korrupsjon, amerikansk hemmelighold, skallselskaper i Panama, truster i Jersey, stiftelser i Liechtenstein: når de superrike kan betale seg fri fra gjeldende lover og regler, undergraves demokratiet. Pengeland er en rystende fortelling fra 2000-tallet om rikdom, makt og hemmelighold.
Til den historieinteresserte
«Slik jeg ser det, bidrar Westlies funn særlig til å belyse to fenomener: de katastrofale begivenhetene høsten 1942, og norsk presses ansvar for spredningen av NS-propagandaen.» – Tore Rem, Aftenposten
I krig er sannheten alltid det første offeret. Slik var det også i Norge under andre verdenskrig, men har vi tatt inn over oss den rollen nordmenn selv spilte i spredningen av antisemittisk propaganda under krigen?
Forfatter Bjørn Westlie kobler denne propagandaen til tyskernes aksjoner mot de norske jødene. Kunne norske redaktører handlet annerledes enn de gjorde? Og hvorfor ble det ikke tatt et oppgjør med denne hatretorikken i krigsoppgjøret?
Til den som vil forstå terroren i vår tid
«Ei nifst god bok om terror som ikkje er til å kome utanom.» – Bjørn Kvalsvik Nicolaysen, Dag og Tid
Den 13. november 2015 smalt det i tre bomber under fotballkampen mellom Frankrike og Tyskland på Stade de France. Samtidig kjørte en gruppe terrorister fra fortauskafé til fortauskafé, der de meide gjestene ned med maskingevær. I konsertlokalet Bataclan var 1 500 fans på konserten med bandet «Eagles of Death Metal». De ble fanget i et inferno. Slik forgikk angrepet som IS fullt og helt planla og gjennomførte på europeisk jord i 2015.
Forfatteren følger Salah Abdeslam, den eneste overlevende terroristen, på hans vei fra festglad ungdomskriminell i Brussel, til terrorist i Paris.
Til den som vil lære mer om islam
«Sylo Taraku har skrive ei på alle måtar opplysande og opplyst bok.» – Tom Hetland, Stavanger Aftenblad, terningkast 5
Et av vår tids store spørsmål er: Kan islam og moderniteten forenes? Sekulære muslimer befinner seg i dag i frontlinjen i denne viktige ideologiske kampen. De ofrer alt for å fremme kritisk tenkning og individuell frihet, og er det liberale demokratiets fremste allierte i kampen mot fundamentalistiske krefter. Frihetskampen i islam utfordrer fordommene mot muslimer – og skaper samtidig håp om at endring er mulig.
Nytes med noe godt i glasset?
«Uhyre velskrevet, faglig sterk, virkelig en glede å lese.» – Willy Pedersen, professor ved UiO
Hvorfor er det slik i vår kultur at enkelte former for rus er akseptert, mens andre er forbudt? Øystein Skjælaaen har forsket på og arbeidet med rus, men deler også av sine egne opplevelser. Gjennom møter med mennesker og deres historier utfordrer Meningen med rus våre oppfatninger av rusens betydning i samfunnet og for enkeltmennesker.
Til en du er glad i?
«Sanna Sarromaas skilsmissebok er bemerkelsesverdig åpen, humoristisk, brutal og informativ» – Cathrine Krøger, Dagbladet, terningkast 5
Forfatter Sanna Sarromaa ble selv ufrivillig skilt og kastet inn i alt det en skilsmisse innebærer. Denne boken er en overlevelsesguide for den som blir skilt – her får du emosjonell, økonomisk og praktisk veiledning, råd og støtte i et brudd man kanskje ikke var helt forberedt på.
Sarromaa bruker både egne og andres erfaringer – hun har intervjuet skilte menn og kvinner, jurister og psykologer – og skriver med humor og innsikt om hvordan man kan stable livet sitt på beina igjen og komme seg videre etter en skilsmisse.
Skilsmisseboken er en sidevender om relasjoner og kan leses forebyggende av den som er i et forhold og ønsker å forbli det.
Til den som er opptatt av barns muligheter
«… setter et velkomment flomlys på en utvikling som går under radaren på dem som ikke rammes direkte» – Silje Bekeng-Flemmen, Klassekampen
Hvor viktig er familien og stedet du kommer fra for dine framtidsutsikter? Og hvordan kan god barnehage og skole gi alle like muligheter?
Med utgangspunkt i sin egen oppvekst og et helt nytt tallmateriale for økonomisk og sosial mobilitet mellom generasjoner i hele Norge, undersøker forfatter Sigrun Aasland hvilken betydning barns oppvekst har for å lykkes senere i livet.
Til den politisk interesserte
«Halvor Finess Tretvoll har levert en verdifull analyse i en tid der det pågår et kappløp om hvilke politiske verdier og ideer som skal prege framtida.» – John O. Egeland, Dagbladet
Hva skjedde med sosialdemokratiet? Bevegelsen som formet Vest-Europa i etterkrigstiden har idag eksistensielle problemer. Hvor alvorlig er sosialdemokratiets krise, hva skyldes den og hva kan gjøres?
Forfatteren har reist gjennom Vest-Europa på jakt etter svar. Resultatet er en dyptloddende skildring av en utvikling som er minst like avgjørende som fremveksten av høyrepopulisme – og minst like viktig for fremtiden for demokratiet på kontinentet.
For lite «på» i året som gikk?
«Mina Gerhardsen har skrevet ei bok som antagelig vil bli mye brukt også blant tillitsvalgte i fagbevegelsen. Nytteverdien er åpenbart stor.» Jan-Erik Østlie, Frifagbevegelse.no
Hva skal til for å komme på i media? Og hva gjør du om en journalist plutselig ringer? I denne boken får du råd og praktiske tips til hvordan du kan lykkes med mediearbeid.
Forfatter Mina Gerhardsen har jobbet både som journalist og informasjonsrådgiver og har vært intervjuet utallige ganger. Hun viser gjennom eksempler, strategier og huskelister hvordan din sak kan bli kjent. Er du tillitsvalgt eller politisk engasjert, arbeider for en organisasjon eller innen media og kommunikasjon så er dette boka for deg.
Årets viktigste politiske sak? Gi bort viktig argumentasjon
«Treffer tidsånden» – Camilla Norli, VG
«Hvilket jævla år er dette egentlig?» tenkte mange da statsminister Erna Solberg høsten 2018 åpnet for å endre abortloven i regjeringsforhandlingene med KrF. I stedet for å feire 40 år med abortloven, gikk unge og gamle ut på gatene med det gamle slagordet «Vårt liv, vår kropp, fortsatt selvbestemt abort.»
Det ble publisert utallige avisinnlegg, personlige historier, brev, tegneseriestriper og appeller i forsvar for loven. Det var et utrolig mangfold i tekstene. Kvinners erfaringer med abort er ikke bare personlig, men angår oss alle.
Abortkamp − maktkamp er en samling av kunnskap til forsvar for abortloven.
Til den som er opptatt av utviklingen i arbeidslivet
«Dette er en bok du ikke kommer utenom dersom du ønsker å forstå dagens arbeids- og samfunnsliv» – Jonas Bals, Klassekampen
Journalist James Bloodworth tilbrakte seks måneder undercover i noen av Storbritannias mest utmattende jobber. Han var løsarbeider på et Amazon-lager, var sin egen «sjef» som Uber-sjåfør, telefonselger og ansatt på nulltimers-kontrakt i eldreomsorgen.
Helt fra Margaret Thatchers tid har det tradisjonelle arbeiderklassesamfunnet blitt undergravd i Storbritannia. Der man før hadde sterke fagforeninger, verdighet og framtidshåp, har man nå underbetalte jobber uten sikkerhet.
Mindre scrolling i 2020?
«Et kampskrift med et budskap alle bør få med seg: Steng dine kontoer. Get out.» – Elisabeth Åsbrink, Weekendavisen
Det er vanskelig å se for seg et liv uten sosiale medier, men forfatter Jaron Lanier insisterer på at du vil få det bedre uten. I denne viktige boken presenterer han ti argumenter for hvorfor vi alle bør være mer bevisst vår aktivitet på nettet. Sosiale medier har en tendens til å bringe frem det verste i oss.
Ti argumenter for å slette sosiale medier nå vil kanskje ikke gjøre at du sletter sosiale medier – men du vil garantert bli en mer bevist bruker.
Til aktivisten: årets fineste boknett
POCKETBOK – perfekt gave til en venn!
Til den som er opptatt av arbeidsliv og fordeling
«Eliassen og Omdal har skrevet en særdeles leseverdig og interessant bok som kan anbefales alle som er interessert i det samfunnet vi lever i, og de utfordringer vi står overfor når stadig flere mennesker faller utenfor arbeidslivet.»
Ola Kvaløy, Stavanger Aftenblad
Til den som er opptatt av ulikhet
«Følelsen av forskjell av Keith Payne er en overbevisende og lesverdig beretning om hvordan økende ulikhet, og ikke bare fattigdom, underminerer vår politikk, oppløser limet i samfunnet, skader vår framtidige velstand og påvirker befolkningens generelle trivsel.» – Barack Obama
Til den solidariske
«… et utmerka ideologisk våpen for arbeiderbevegelsen og andre progressive krefter som kjemper for en mer rettferdig verden» – Ivar Espås Vangen, Radikal Portal
Til den som er opptatt av amerikansk politikk
«Steinhovden gjør en god jobb med å forklare hvordan USAs politiske system har kommet dit det er nå. […] Steinhovden greier å løfte blikket». – Gunnar Kagge, Aftenposten
Til den som er opptatt av nasjonalisme, populisme og innvandring
«Sylo Taraku slår alarm om faren for balkanisering av Europa. Likevel har han skrive ei bok ein kan bli glad av å lesa. […]trass den alvorlege bodskapen, faktisk ei bok til å bli optimist av.» – Tom Hetland, Stavanger Aftenblad, terningkast 5
En klassiker om ulikhet – nå i nytt opplag
«…en av de ti viktigste bøkene som er utkommet i dette århundret.» – Klassekampen
Vår fineste gavebok?
«Hvis du har sans for lyrikk og sokner til venstresida, gå hen og kjøp. Dette er en bruksbok, hva enten du vil ha et dikt til frokosten, låne gode formuleringer til en tale, eller lese høyt ved sosiale og politiske tilstelninger.» – Knut Kjeldstadli, Klassekampen