Mina Gerhardsen har flere år bak seg som taleskriver for Norges fremste politikere og har selv stått på talerstolen utallige ganger. Nå har hun samlet sine beste råd og tips i boken Å lykkes med taler.
Hvorfor trenger vi en bok om å skrive taler?
– Å holde en tale eller et foredrag er noe veldig mange gruer seg til. Å gi hjelp på veien og bidra til at folk blir litt tryggere på hvordan det kan gjøres er et viktig mål for boka. Ofte er det ikke så mye som skal til for å løfte en tale fra helt grei til veldig god. I boken har jeg prøvd å ufarliggjøre det å holde en tale ved å komme med enkle råd som kan tas i bruk enten du skal snakke på årsmøtet i borettslaget eller på en større konferanse.
Så hva er dine tre viktigste råd til en god tale?
– For det første må du ha et klart budskap. Hvis ikke du er helt tydelig på hva som er poenget ditt, skal det mye til for at de som hører på får det med seg. For det andre må du lage en struktur som er lyttervennlig. Vi trenger knagger for å følge med og for å huske det som blir sagt. Råd nummer tre er å fortelle historier. Det er et av de mest effektive virkemidlene for å nå fram til dem som hører på.
Gerhardsen understreker også at alle må øve. Selv ikke de mest proffe talerne går på scenen uten å ha testet manus ved å lese høyt og øve på framføring. Det bør ikke vi andre heller gjøre, sier hun. I dag er Gerhardsen kommunikasjonsdirektør, men debuten på talerstolen var som 13-åring i AUF.
– I AUF lærte vi nettopp å komme oss opp på talerstolen og kjempe for saker vi synes var viktige. Min favorittalerstol er den i bakken på Utøya. Det var utrolig stas å få stå der og snakke til med-AUFere og partileder på sommerleirene.
Og senere ble du altså taleskriver for både Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og Thorvald Stoltenberg, hva er den viktigste erfaringen herfra?
– De er alle tre svært gode talere, men med helt ulik stil. Av dem lærte jeg deres beste triks, men jeg lærte også viktigheten av å finne talerens stemme. De kunne ikke brukt samme manus. Det samme gjelder for andre som skal snakke - man må finne sin egen stemme og form, ikke låne andres.
Gerhardsen framhever også Ap-politiker Hadia Tajik, som en av Norges beste talere – fordi man kan høre at hun har arbeidet med språket og finpusset setningene. Politiske taler er ofte de mest interessante og internasjonalt er favorittene Sveriges tidligere statsminister Göran Persson og britenes tidligere statsminister Tony Blair.
– Det er ikke alt de har sagt jeg er enig i, men de er drevne retorikere og har mye å lære bort om budskapsformidling. Av sterke stemmer nå er Michelle Obama en usedvanlig dyktig taler, med en effektiv form med korte setninger og et klart budskap som sitter.
Vi har nylig hørt Kongen og Statsministeren sine nyttårstaler for 2018, hvordan vurderer du årets taler og har du noen råd til hva de kan gjøre bedre neste gang?
– Jeg skulle ønske de kunne tørre å være litt mindre opptatt av å gjøre alle til lags og heller si noe som faktisk utfordret litt. Når det gjelder framføring kunne de kastet et blikk på danskenes dronning Margrethe sin nyttårstale. Mens den norske formen er veldig stiv, framstår hun som eier av talen på en helt annen måte, med rom for både et smil og en stemme som blir rørt.
Res Publica sender et eksemplar av Å lykkes med taler til Slottet og Statsministerens kontor, for dette er en bok der alle kan lære noe!