Nytt år og nye utgivelser. Vi er stolte av å presentere Res Publicas vårliste.  

Helle Cecilie Palmer

Alle ting vil aldri bli som før. En løvemammas historie 

Den ene dagen var Helle Cecilie Palmers datter en helt vanlig fem måneder gammel baby. Den neste dagen lå hun i koma, livstruende syk, tilkoblet respirator. Familien fikk henne aldri tilbake, ikke sånn som hun var før. I stedet fikk de et annerledes barn som de måtte bli kjent med på nytt. Boka skildrer hverdagen til familien på fem. Den handler om å kjempe for barna sine og om hvordan velferdsstaten ofte kommer til kort. Men det er også en fortelling om hva samfunnet bidrar med, om verdien av å være annerledes – og om kjærlighet.

«Sår, øm og medrivande skildring av fortviling og kjærleik.» Olaug Nilssen, forfatter av Tung tids tale

Les mer om boken her. 

 

Nina Burton

Livets tynne vegger 


Forfatteren Nina Burton kjøper et gammelt sommerhus. Når hun drar dit første gang, oppdager hun at hun ikke er alene. I veggene og taket, og i naturen rundt, yrer det av liv. Her blir hun kjent med maur og bier, rev og ekorn, fisk og planter; arter av forskjellige slag, alle med sitt unike språk. Med smittende nysgjerrighet oppsøker forfatteren tilværelsen i alle dens former – og med stor kunnskap viser hun oss biologiens mysterium, som mennesket bare er en liten del av. Oversatt av Nina Aspen

«Vakkert og essayistisk om natur og språk.» Dag O. Hessen

Les mer om boken her. 

 

Marta Breen (red.)

Så lett, så sterk, så øm

I denne antologien har redaktør Marta Breen plukket ut sine feministiske yndlingsdikt. Leseren kan følge utviklingen i norsk poesi og feminisme. Flere av de eldste diktene handler om fattige kvinners hverdagsslit, mens fredssaken sto sterkt i etterkrigstiden. På 1970-tallet eksploderte engasjementet, og temaer som abort, ekteskap og fordeling av husarbeid fikk plass i poesien. I dag skriver mange om kvinnekropp, morskap og seksualitet – om det tredje skiftet og minoritetserfaringer. Så lett, så sterk, så øm. Feminisme i norsk poesi inviterer unge og gamle lesere til refleksjon – og til handling.

«Jeg foretrekker dikt som er upretensiøse og morsomme, frekke og sinte, kåte og kroppslige. Dikt som sparker fra seg og maner til kamp, rett og slett». Marta Breen, redaktør 

 Les mer om boken her. 

 

Sanna Sarromaa

Hvorfor gikk jeg ikke? Og kjærlighet og psykisk vold

Vold er ikke bare fysisk, vold kan også være psykisk. Dette fikk Sanna Sarromaa erfare – da hennes kjæreste viste seg å være en manipulator. Sarromaa skriver med utgangspunkt i egne opplevelser om hva som skjedde da kjærligheten ble et traume. Den vanligste reaksjonen når noen forteller at de har vært utsatt for partnervold er: Hvorfor gikk du ikke? Slik tenkte Sanna Sarromaa også, helt til hun selv ble den som ikke greide å bryte ut av et destruktivt forhold.

Les mer om boken her.

 

Tarjei Leer

De modige. Historier om varsling

Hva er varsling i arbeidslivet? Forfatter Tarjei Leer-Salvesen har møtt en rekke varslere. Ved å fortelle deres historier viser han hvordan det norske samfunnet håndterer varsling. Hva står en arbeidstaker overfor når hun oppdager noe som er feil, og vurderer å varsle? Hvem er varslerne, og hvordan går det med dem og karrieren etterpå? Noen har betalt en høy pris for å si ifra. De modige. Historier om varsling er en bok om ytringsfrihet.

Les mer om boken her.

 

Sylo Taraku

Krigens kontinent. Europa etter den kalde krigen


Krigen i Ukraina er ikke den første krigen i Europa etter andre verdenskrig. Vi har faktisk hatt flere blodige kriger på vårt kontinent de siste 30 årene. Krigens kontinent forteller spesielt om krigene på Balkan på 1990-tallet, krigen i Georgia i 2008 og i Ukraina fra 2014 og i 2022. Forfatter Sylo Taraku flyktet selv fra krig, etnisk rensing og folkemord. Med denne boken ønsker han å bidra til at disse krigene i Europa, og de massive forbrytelsene som skjedde mot sivilbefolkningen, ikke blir glemt.

Boken er utsatt til høsten 2023. Les mer om boken her.