«Torkjell Leira er eksponent for en ny generasjon av utenlandske intellektuelle – kalt «brasilianistas» – som kjenner og studerer Brasil bedre og dypere enn de fleste brasilianere.» Dette sier Leonardo Garzaro do Amaral som nå skal utgi Leiras bok i Brasil. Boken ble lansert i Norge i mars, men er allerede oversatt og klar til utgivelse på forlaget Editora Rua do Sabãol i sommer.

Leiras bok skildrer hva som skjedde da det var en lekkasje på Norsk Hydros aluminiumsfabrikk i Barcarena i 2019, og forteller så historien om den norske kommersielle tilstedeværelsen i Brasil:  «Dette er en ærlig og nødvendig redegjørelse av forholdet mellom de to landene», sier do Amaral, «og det er en modig bok som legger ansvaret der den hører hjemme».

«Kampen om regnskogen. Sannheten om Norges rolle i Brasil» fikk strålende kritikker og stor oppmerksomhet da den ble lansert  i vår. Boken viser hvordan  Norge støtter vern av regnskogen med milliarder av kroner, men der vi gir med den ene hånda, tar vi med den andre. Gjennom norske selskaper, Oljefondets investeringer og norsk lakseoppdrett bruker vi mye mer penger på det som ødelegger regnskogen, enn på det som beskytter den.

ForfatterLeira er glad og stolt over å få boken sin utgitt i «sitt andre hjemland»: ««Nå kan jeg innrømme det, det har vært en drøm hele veien. Innholdet i boka er like relevant for Brasil som for Norge. Nå er jeg nettopp ferdig med å lese gjennom den portugisiske oversettelsen. En ganske surrealistisk opplevelse, egentlig, det å lese gjennom sin egen tekst på et annet språk.»