Endelig vår! Vi har bøker om rasisme og klima, skilsmisse og lykke, India og olje. Og den fineste coffee table-boka for den samfunnsinteresserte. Les mer om vårens bøker her.  

 

Lisa Esohel Knudsen

Det er personlig. Om rasisme og ytringsfrihet

Drapet på George Floyd i 2020 utløste en voldsom bølge av Black Lives Matter-protester over store deler av verden. Også her til lands var det demonstrasjoner og mye engasjement – men mange av dem som fortalte om sine negative erfaringer fikk høre at rasisme ikke er et problem i Norge. Med denne boken ønsker forfatter Lisa Esohel Knudsen å få rasismedebatten tilbake på rett spor. Hun utfordrer våre blindsoner og viser hvordan identitetspolitikk kan være et nyttig verktøy i kampen mot diskriminering.

Les mer om boka her.

 

 

Sanna Sarromaa

Skilsmissebarna. Historiene som ikke er fortalt.

Hvordan har egentlig barna det etter et samlivsbrudd? Nesten ingen barn vil at mor og far skal skille seg. Barna bærer med seg foreldrenes brudd resten av livet, og det påvirker deres egne forhold som voksne. I denne boken lar Sanna Sarromaa skilsmissebarna komme til ordet med sine historier. Sarromaa skriver åpent og ærlig om et tema det kan være vondt og vanskelig å snakke om.

Les mer om boka her. 

 

 

Elisabeth Eide og Terje Skaufjord

India. På vei mot hindunasjonalisme
India har lenge blitt omtalt som verdens mest folkerike demokrati, men landet utvikler seg nå i en stadig mer autoritær retning. Siden 2014 har det høyrenasjonalistiske partiet BJP og statsminister Narendra Modi sittet ved makten. Med omfattende kunnskap om indisk historie, samfunnsliv og politikk skriver Elisabeth Eide og Terje Skaufjord om bakgrunnen for konfliktene og konsekvensene for folk og land.

Les mer om boka her.

 

 

Hilde Vinje

Én svale gjør ingen sommer. Filosofi om lykke

«Én svale gjør ingen sommer», skrev den greske filosofen Aristoteles for 2400 år siden. Slik er det også med lykken, mente han: Én dag eller et kort øyeblikk er ikke nok til å gjøre et menneske lykkelig. 

Forfatter og filosof Hilde Vinje viser hvordan de gamle grekerne kan gi oss nye perspektiver på lykken. I dag tenker mange på lykken som en flyktig følelse, men kanskje er lykken avhengig av hvordan et liv utvikler seg over tid?

Les mer om boka her. 

 

 

Arne Johan Vetlesen og Jon-Olav Henriksen

Etikk i klimakrisens tid
Hvorfor reiser vi på ferie til Thailand, når vi vet at flyreiser fører til store CO2-utslipp?
Hvorfor fortsetter vi med oljeutvinning, når vi vet at fossil energi fører til global oppvarming? Dette er vår tids store moralske utfordring, mener de to forfatterne. Man snakker mye om å finne teknologiske løsninger på problemene, men vi må også reflektere rundt de etiske og moralske valgene hver og en av oss må ta.

Les mer om boka her. 

 

 

Line Scheistrøen og Sissel M. Rasmussen

Folkets hus
Folkets hus har i mer enn 100 år vært en sentral del av arbeiderbevegelsens historie. De første husene ble reist på slutten av 1800-tallet, bygd og drevet på dugnad. I dag er de gamle, fargerike husene blitt samlingssted for mange slags mennesker i alle aldre. Bingo, barnehage, dansekurs, konfirmasjoner, loppemarked og rockekonserter – dagens Folkets hus er ekte mangfoldshus. Journalist Line Scheistrøen og fotograf Sissel M. Rasmussen har reist Norge rundt og besøkt 50 av disse husene. Velkommen inn i Folkets hus!

Les mer om boka her. 

 

 

Frode Fanebust

Katastrofe og korrupsjon. Det skjulte spillet etter Kielland-ulykken
40 år etter Norges største arbeidsulykke står nå sentrale vitner frem og lukkede arkiver åpnes. Boken dokumenterer ikke bare den skjebnesvangre kvelden da plattformen kantret ute på Ekofiskfeltet, men også reaksjonene på land – samt det politiske og økonomiske etterspillet.

Les mer om boken her. 

 

 

Mariana Mazzucato – NÅ I POCKETUTGAVE!

 

Kapitalismen er i krise. De rike har blitt rikere – den øverste prosenten eier 44 prosent av verdens rikdom – mens klimaendringene endrer livet på jorden. Hvordan kan vi løse disse problemene som har vokst fram gjennom årtier?

Denne boka tar for seg de store utfordringene i verden på en radikalt ny måte. Global oppvarming, forurensning, demens, fedme, skytevåpenepidemi, mobilitet – disse dilemmaene knyttet til miljø, helse og sosiale forhold er enorme, komplekse og har ingen enkle løsninger.

Mariana Mazzucato mener at for å løse vår tids store problemer må vi tenke større, og bruke ressursene våre på en måte som er like dristig og inspirerende som månelandingen i 1969.

Vi må restrukturere kapitalismen fundamentalt og gjøre den inkluderende og bærekraftig. Vårt økonomiske system må løse konkrete problemer, fra den digitale kløften og livstruende pandemier til forurensningen i byene. Dette innebærer at bedrifter, samfunn og myndigheter må samle seg om felles mål.

Les mer om boka her.