Potetlandet – en fortelling om Norge

kr 429

Trond Gram

Poteten, som en gang hadde fast plass i kostholdet vårt, er stadig sjeldnere å se på norske middagstallerkener. På 1950-tallet spiste vi nordmenn fem ganger så mye potet som vi gjør i dag. Den gangen dro norske barn på potetferie, nå er det pita og pasta som gjelder.

Poteten har vært en av de viktigste matplantene i Norge gjennom de siste 250 årene. Ivrige potetprester misjonerte for å få en skeptisk, men sulten befolkning til å dyrke den lille knollen, og den ble avgjørende for å holde liv i både husmenn og arbeidere. Men ikke bare bedre folkehelse, også spritproduksjon og fyll fulgte med poteten. Historien om poteten handler om matauk og landbruk, om folkevekst og bosettingsmønstre, om industri og næringsliv, om kultur, politikk og tradisjon.

Les forordet til boka her!

Utkommer medio september.

Last ned høyoppløst omslag

Last ned høyoppløst forfatterbilde Foto Torstein Brechan

Omtale

«Historiker Trond Gram holder seg stort sett til Norge, pottitlandet over noe, og overbeviser grundig om at poteten har vært rett ut definerende for historiens gang her oppe i nord.
[… ]
Poteten har endret verden og reddet generasjoner. Som Gram skriver: «Historien om poteten er ikke bare mat- og landbrukshistorie, men en historie om folkevekst, utvikling, industri og næringsliv, flytting og bosettingsmønstre – og overlevelse». Imponerende nok pløyer han ryddig gjennom alt dette.
[… ]
Sult avler sinne og former historiens gang. Det burde kanskje vært selvsagt, men innsikten i de konkrete eksemplene har likevel noe svimlende over seg.
[… ]
Grams bok er på sitt aller mest interessante når han tydelig viser hvordan mat er politikk og maktmiddel.
[… ]
Ta en potet.»

– Silke Bekeng-Flemmen, Klassekampen

 

Fakta

ISBN

9788282263078

Innbinding

Innbundet

Utgivelsesår

2024

Go to Top