Hvem drepte kelneren? Et fag i forfall

kr 399

Andreas Tharaldsen

Vi lever i en kultur med stor interesse for mat og drikke. Aviser og sosiale medier bugner over av restauranttips, vinanmeldelser og oppskrifter. Samtidig har noe hendt: Kelneren har mistet status og lønn. Og hva skjedde med yrkesstoltheten i serveringsbransjen?

Bli med forfatter Andreas Tharaldsen bak fasaden på luksushoteller, michelinrestauranter – og nabolagskafeen. Dette er en fortelling om hvordan den moderne restauranten oppsto, om snobbete servitører, champagnesosialisme, hverdagsslit og arbeiderkamp. Hvordan kunne servitøren, som var stjernen i restauranten, bli en lavtlønnet stumtjener i skyggen av kokken? 

Hvis kelneren er tatt av dage, hvem står bak? Boka er et manifest for å gjenreise kelnerens ære og et litterært forsvar for håndverket.  

Les prologen i boka her!

Last ned høyoppløst omslag.

Last ned høyoppløst forfatterportrett Foto: Sissel M. Rasmussen

 

Omtale

AKKURAT DET MAN TRENGER

«Han blander fagforeningshistorie med historie, politikk med litteratur, og sveiper over hele forfallshistorien som er den moderne serviceindustrien.  [… ] ‘Et fag i forfall’ er undertittelen på boka, og Tharaldsen holder fagligheten like høyt som organisert kamp. Faktisk henger de sammen. For det kan synes som en uoverkommelig oppgave å skulle reise både stoltheten og kampviljen i en industri som er så utsatt. Men Tharaldsens ingredienser – å kjenne sin historie, peke ut årsakene, hegne om fagligheten – bør være akkurat det man trenger. En skrivende, tenkende servitør kommer som bestilt.» – Karin Haugen, Klassekampen

KELNEREN ER IKKE DØD. MEN FAGET ER SØREN MEG TRUET

«Hva kan du lære av en hovmester? Mer enn du tror. Men skynd deg, for yrkesgruppen er truet. […] I den ferske boken «Hvem drepte kelneren» hevder forfatter Andreas Tharaldsen at trusselen er reell. Han etterlyser fagpersonen som med kyndig hånd, yrkesstolthet og anstendig lønn gir nettopp den type opplevelser jeg fikk i regnet. Han peker mot en tid da faget var beskyttet, men som siden har vært i jevn nedgang. Før var yrket en karrierevei. Nå er det oftere en mellomstasjon på vei til noe annet. […] Kelneren er ikke død. Men faget er søren meg truet. Så min oppfordring er denne: Sett pris på de dyktige fagpersonene når du møter dem.» – Ingvild Tennfjord, A-magasinet

Fakta

ISBN

9788282263085

Innbinding

Innbundet

Utgivelsesår

2024

Go to Top