Hva vi spiser når vi spiser kjøtt

kr 399

Kristian Bjørkdahl og Karen V. Lykke

På eggekartongen tripper hønene rundt på tunet, koteletter kommer fra glade griser og melken leveres av kuer som spiser deilig, grønt gress. Slik liker vi å tenke om dyrene som gir oss mat. Sannheten er at vi i dag konsumerer mer kjøtt enn før, samtidig som vi vet stadig mindre om dyrene vi spiser. Kjøtt er blitt en ingrediens som ligger ferdig plastpakket i butikken, og koblingen til et levende dyr er forsvunnet.

Forfatterne Karen V. Lykke og Kristian Bjørkdahl skriver om kjøttproduksjon og kjøttkonsum, og viser hvordan dyrehold, slakt, forbruk og matkultur har endret seg fra 1850-årene og frem til i dag. Er det produsentene som gir oss et idyllisert bilde av hvordan dyrene har det? Eller lukker forbrukerne øynene for realitetene? Selv etter sjokkreportasjer om elendige forhold i grisefjøset, påvirkes ikke salget av grillmat.

Hva vi spiser når vi spiser kjøtt er en bok om mat, dyrevelferd og landbrukspolitikk, og et stykke kulturhistorie om livet på gården før og nå.

Omtale

Det du ikke vet, har dyrene vondt av

«Hva vi spiser når vi spiser kjøtt er en faktabasert bok som tar et oppgjør med nordmenns enorme kjøttforbruk uten å være moraliserende […] et friskt pust i en opphetet debatt. […] et viktig bidrag til folkeopplysningen, og et steg i riktig retning mot et oppgjør med en profittdrevet kjøttindustri.» Tone Wang Andersen, BT, fem hjerter

«Kjøttets kulturhistorie formidles både levende og godt, og kontrasten mellom før og nå, og mellom retorikk og realiteter, gir rikelig med tankeføde å tygge på.» – Gisle Selnes, Klassekampen

«maner […] til ettertenksomhet og kritisk selvrefleksjon over hvordan vi betrakter og behandler våre medskapninger, især de firbente og bevingede. […] Boken er kort sagt et solid stykke forskningsformidling. […] Sånn sett er det til deres fortjeneste, det er en fordel snarere enn en ulempe, at de har evnet å formidle et så potent materiale på en så nøktern måte.» – Sindre Brennhagen, Samtiden

«Forskerne Kristian Bjørkdahl og Karen V. Lykke har gjort et omfattende arbeid for å realitetsorientere alle kjøttspisere, og har samtidig skrevet en omfattende kulturhistorie […] mange tankevekkende poengene i denne velskrevne boken» – Arne Øgaard, Pengevirke

«Modig og tankevekkende om hvordan husdyrholdet ble industri […] Dette peker i retning av en renessanse for de mange små, nedlagte bruk, som kan være en viktig oppsummering av en kraftfull bok.» – Eva Narten Høberg, Apollon

 

 

Fakta

ISBN

9788282262866

Innbinding

Innbundet

Utgivelsesår

2023

Title

Go to Top