Forfatterintervjuet: Hege Hellvik undersøker hvordan vi kan skape et sunnere arbeidsliv og samtidig sikre oss en bærekraftig velferdsstat med boka «Jobb mindre – lev mer».
– Hei Hege Hellvik, og gratulerer med boka Jobb mindre – lev mer. Hvorfor skal folk lese denne boka?
– Jeg tenker at arbeidslivet angår oss alle, enten vi jobber eller ei. I boka problematiserer jeg det moderne arbeidslivet, samt det etablerte mantraet om at vi skal redde velferdsstaten ved å jobbe mer. Selv ønsker jeg en fremtid hvor mennesker og natur blir prioritert, fremfor penger. Og i den fremtiden tror jeg at normalarbeidsdagen er kortere, slik at det er mulig å leve et liv også på fritiden. Samtidig håper jeg at terskelen for å bidra i arbeidslivet blir lavere, slik at de som vil, men står på utsiden i dag, kan få en arbeidssituasjon de kan trives i.
– Er du mest på samfunnsnivå eller individnivå?
– Å skape et sunnere arbeidsliv og samtidig sikre oss en bærekraftig velferdsstat fremover er en kompleks øvelse. Men det starter med hver enkelt av oss. Jeg håper at folk leser boka både for å se hva de kan gjøre i eget liv, og for å forstå noen av de grunnleggende utfordringene vi som samfunn står overfor.
Jeg håper at terskelen for å bidra i arbeidslivet blir lavere, slik at de som vil, men står på utsiden i dag, kan få en arbeidssituasjon de kan trives i.
– Hva var årsaken til at du gikk i gang med dette prosjektet?
– Det er todelt: Det ene er personlig. Som småbarnsmor gikk jeg på en smell hvor jeg ble syk av et for høyt tempo. Jeg synes det er urettferdig at mange som meg sliter med å jobbe fulltid og samtidig ivareta egen helse og dem rundt seg fordi arbeidslivet trumfer alt. Den andre grunnen var faglig. På jobb som konsulent løser jeg oppdrag som omhandlet fremtidens velferdstjenester: Fremover skal kommunene våre både få mindre ressurser og flere oppgaver – samtidig forteller ansatte i helsesektoren om krevende dager hvor de ikke får tid til å gå på do. Skal de virkelig jobbe enda mer? Etter hvert forsto jeg at veivalget om å jobbe mer, var grunnleggende feil, og dette måtte jeg få frem.
– Hva synes du at du har fått til med boka di?
– Jeg syns boka er blitt en fin innføring i hva vi står overfor i arbeidslivet, både som samfunn og enkeltpersoner, samtidig som den peker retning for et positivt skifte. Og så er jeg er selvfølgelig spent på mottakelsen.
– Har du en favoritt-sakprosabok?
– Ja, Reclaiming conversation (2015) av den amerikanske medieforskeren Sherry Turkle. Boka viser hvorfor samtaler ansikt til ansikt er så viktig for oss og hvordan mobiltelefonene frarøver oss de fine, men også kleine, opplevelsene som analoge samtaler kan gi.
Jeg syns boka er blitt en fin innføring i hva vi står overfor i arbeidslivet, både som samfunn og enkeltpersoner, samtidig som den peker retning for et positivt skifte.
– Hvis du kunne fått oppfylt ett politisk ønske, hva skulle det vært?
– Redusert arbeidstid for alle.
– Hva er det beste i livet?
– Å lese en god bok.
– Og hva er det verste?
– Støy og forurensing.
– Hva gjør du når du står fast i arbeidet ditt?
– Jeg tar meg en pause med bevegelse. For eksempel litt bøy og tøy eller en gåtur.
– Når blir du inspirert?
– Når jeg får nye perspektiver.
Hege Hellvik: Jobb mindre – lev mer. Løsninger for et bedre liv og et varmere samfunn
ISBN 9788282263023
Kjøpt boken her.
Forfatterfoto: Siw Pessar