Politiske skandaler, mindre jobb, krig og fred, Tyrkia og antropocen: Dette leser du våren 2024!

 

Marius Timmann Mjaaland, Thomas Hylland Eriksen, Dag O. Hessen (red.) 

Antropocen . Menneskets tidsalder

Menneskets påvirkning på klima, atmosfære og natur er blitt så dyptgripende at vi har gått inn i en ny epoke i jordas historie, som kalles antropocen – menneskets tidsalder.

Menneskelig aktivitet fører til endringer som får store konsekvenser for livet på kloden, ikke minst for oss selv, og med ringvirkninger langt frem i tid. Tidligere var det et mål å kontrollere og utnytte naturen. Nå må vi lære oss å leve i naturen på en ny måte. Dette får også konsekvenser for måten vi tenker om mennesket og vår plass i økologien på.

I denne antologien forklarer forskere fra ulike fag den nye sammenhengen mellom menneske og natur som kjennetegner antropocen. De viser hvor viktig tverrfaglig samarbeid er for å forstå menneskets rolle i den nye situasjonen, og for å bidra til bærekraftige løsninger.

Antropocen er i salg – bestill her. 

 

Hege Hellvik 

Jobb mindre – lev mer. Løsninger for et bedre liv og et varmere samfunn

Hege Hellvik var i 30-årene og småbarnsmor i en krevende jobb da hun var nær ved å kollapse. Tankene kvernet rundt arbeidet natt og dag – til kroppen sa stopp.

40 prosent av norske arbeidstakere opplever at arbeidsdagen er preget av stress. Mange blir utmattet, fysisk og psykisk, og har negative følelser knyttet til jobben sin. Likevel er mantraet at vi må jobbe enda mer for å ha råd til fremtidens velferd.

Hege Hellvik innså at noe grunnleggende måtte forandres i livet hennes. Hun ville jobbe sunnere, bedre og ikke minst mindre. Men er det mulig å kjempe for en sterk velferdsstat og kollektive løsninger – og samtidig velge å tilbringe færre timer på jobb? For å ta vare på oss selv, hverandre og kloden vi lever på trenger vi et mer bærekraftig arbeidsliv, fastslår forfatteren. Hun undersøker hva vi selv kan gjøre for å bruke mindre tid på lønnsarbeid og hvilke grep arbeidsplassen kan ta. Og ikke minst: Hvordan kan samfunnet og arbeidslivet endres – slik at vi kan jobbe mindre og leve mer?

Jobb mindre – lev mer er i salg – bestill her. 

 

Kim Arne Hammerstad  

Politiske skandaler

Spørsmål om habilitet, solbrilletyveri, juks med pendlerboliger og daytrading i statsministerboligen – aldri før har det vært flere skandaler i norsk politikk enn det er nå.

Er dagens norske politikere mer skruppelløse enn generasjonene før dem? Hvordan klarer de stadig å havne i nye skandaler? Er det noen partier som utmerker seg som de mest skandaløse? Og hvordan påvirker skandalene demokratiet vårt?

Forfatter Kim Arne Hammerstad har dykket ned i gamle og nye politiske skandaler, for å trekke lærdom av de sakene politikerne helst vil at vi skal glemme. Politiske Skandaler er en viktig og underholdende bok om norsk politikk på sitt mørkeste og skitneste.

Dette er en oppdatert utgave med ferske saker, fordi politikernes overtramp ikke ser ut til å ha noen ende.

Politiske skandaler er i salg – bestill her. 

 

Linn Stalsberg 

Krig er forakt for liv. Et essay om fred

Krig er forakt for liv. Det å vinne en krig betyr å ødelegge flest mulig mennesker, hus og infrastruktur hos fienden. Vil vi få slutt på all krig, må vi begynne å snakke om krigens realiteter og lære om alle dem som har kjempet fredens sak, skriver Linn Stalsberg i denne boken.

Kampen for fred kan ta utgangspunkt i religion, ideologi eller en politisk retning. Viktige virkemidler er pasifisme, ikkevold og militærnekt. Hva vet vi egentlig om de store ideene bak fredsarbeid? Hvor mange av de modige personene som nektet å krige, og som ble straffet for dette, kjenner vi egentlig til?

Den voldsomme militariseringen i vår tid finner sted midt i en stor klima- og naturkrise. Det er knapt noe som er så ødeleggende for jordkloden som våpenindustrien: Fra å bruke råmaterialer i produksjon, skyhøye utslipp fra jagerfly, til de store ødeleggelsene til lands og til vanns etter at våpnene brutalt har tilintetgjort fiendens verden. Både arbeider- og kvinnebevegelsen har tradisjonelt kjempet fredens sak. I dag må fredsbevegelsen også alliere seg med miljøbevegelsen, i kampen for alt levende. Fred er å skape.

Krig er forakt for liv. Et essay om fred  er i salg – bestill her. 

 

Marta Breen

Får jeg ikke danse, er det ikke min revolusjon

Hvor er de gode sitatene når du trenger dem? Hvem kan sette skapet på plass med bevingede ord eller si sannheten med snert? Feminist og forfatter Marta Breen har over mange år samlet på sitater fra forfattere, kunstnere, aktivister og politikere – og disse er nå samlet i boka Får jeg ikke danse, er det ikke min revolusjon – og andre feministiske sitater.

Her er sitater til inspirasjon, som når professor og kvinneaktivist Berit Ås sier: «Hvis du ikke er forut for din tid, kommer den aldri.» Og trenger du et spark bak for å gjøre verden til et bedre sted, så ta med deg disse ordene fra skuespiller Phyllis Diller: «Gå aldri sint til sengs. Bli heller oppe og slåss!» Av det mer poetiske slaget har vi forfatter Arundhati Roy: «En annen verden er ikke bare mulig – hun er på vei. På stille dager kan jeg høre pusten hennes.» En annen forfatter som får sagt det er Maren Uthaug, med dette klare budskapet. «Det er dårlig søstersolidaritet å fake orgasme.»

Her er sitater til å le av og til å bli inspirert av, her er bra damer som får sagt det på en god måte – så dette er den perfekte gavebok til deg selv eller andre!

Får jeg ikke danse, er det ikke min revolusjon er i salg – bestill her. 

 

Marit Beate Kasin  

Naturparadokset. Om naturen vi mister og hvordan vi kan få den tilbake

Har nordmenns hyttedrøm blitt naturens mareritt? For når man bygger en hytte så ødelegger man jo samtidig den uberørte naturen man ønsker å oppleve. I denne boka utforsker forfatter Marit Beate Kasin nettopp slike naturparadokser.

Leseren blir med Kasin til fjells og observerer hvordan hyttebygging, nye alpinanlegg og veier fortrenger villreinen fra dens områder – det er snart ikke noe villmark igjen i Norge. Et annet dilemma er hvordan vårt overforbruk av naturressurser har ført oss inn i klimakrisen, som vi nå forsøker å løse ved å forbruke enda mer natur – som ved å bygge vindkraftanlegg i uberørte områder. Forfatteren tar oss med inn i skogen og deler sine opplevelser og refleksjoner rundt naturtapet som der finner sted. Selv om man har lovfestet skogenes unike artsmangfold så hugges de verneverdige trærne ned og antallet rovdyr holdes på et kritisk lavt nivå. Men er det mulig å restaurere den tapte naturen? Hennes rørende møte med fjellrevvalpene viser at den tidligere utrydningstruete arten nå er tilbake i norsk natur.

Naturparadokset er en vandring i interessemotsetninger og truet natur. Kasin gransker gapet mellom samfunnets erklærte intensjoner om å beskytte og bevare naturen, og den faktiske praksisen der naturtapet fortsetter.

Naturparadokset kommer i mars. Forhåndsbestill her. 

 

Stian Bromark 

Tyrkia. Landet mellom to verdener

Den moderne republikken Tyrkia er hundre år og landets historie er rik og fascinerende.

Tyrkia ble etablert på restene av det osmanske riket. Landets første statsminister Ataturk moderniserte landet, gjorde det mer vestlig orientert og begrenset religionens plass i samfunnet. Under dagens statsminister Erdoğan har islam de siste 20 årene igjen fått en politisk rolle, og landet blir stadig mer autoritært. Tyrkia framstår som et splittet land der ulike krefter kjemper om makten.

Istanbul har både en asiatisk og en europeisk del, og byen er utgangspunkt for forfatter Stian Bromarks spennende og aktuelle bok fra et land som har vært og er så viktig for europeisk politikk, kultur og økonomi.

Tyrkia. landet mellom to verdener kommer i mars. Forhåndsbestill her. 

 

Anne Bitsch og Merete Røsvik (red.)

Mellom menneske og manus. Følelser, etikk og metode i litteraturen

Mange forfattere baserer bøkene sine på virkelige hendelser. Noen tar utgangspunkt i egne opplevelser og skildrer dermed også nære familiemedlemmer. Andre intervjuer nålevende mennesker og får tilgang til private arkiver. Hvordan forvalter de historiene de forteller og tilliten de blir vist? Og hvordan beskytter de seg selv og kildene når de skal formulere smertefulle, og kanskje tabubelagte, erfaringer for offentligheten?

I denne antologien kan du lese hvordan elleve kjente og anerkjente forfattere har taklet følelser som oppstod i møte med kilder og kildemateriale. Du kan lese om hvilke etiske overveininger de har gjort underveis og hvilke metodiske verktøy de har benyttet. Essayene gir unike innblikk i hva som har skjedd i kulissene før bøkene utkom og ble viktige verk i offentligheten – til lærdom og inspirasjon for nye skribenter og alle som er opptatt av etikk i litteraturen.

Mellom menneske og manus. Følelser, etikk og metode i litteraturen er planlagt utgitt i april. Forhåndsbestill her.