Lansering - Gull eller grønne skoger

– Vi trenger ikke økonomisk vekst for å få bedre liv, sier forfatter Eivind Hoff-Elimari. Se vår boklansering og politikerdebatt her. 

– Vi er på vei mot en verden med like mange klimagasser i lufta som den gang det var krokodiller på Nordpolen. Det er den dårlige nyheten. Den gode nyheten er at vi i rike land ikke får bedre liv av den forbruksveksten som er roten til ondet. Vi trenger rett og slett ikke økonomisk vekst for å få bedre liv. Men likevel, det å snakke om det gode liv som politisk prosjekt i Norge i dag, føles litt som å løfta på dyna hjemme hos folk, sier Eivind Hoff-Elimari.

Han har skrevet boka ”Gull eller grønne skoger? Politikk for det gode liv” som ble lansert 17. august 2016 under Arendsalsuka.

Elimari har flere års bakgrunn som miljølobbyist i Brussel, først for WWF og deretter Bellona. Han trodde på begrepet grønn vekst, at det var smart for å få politisk gjennomslag. Finanskrisa i 2008 fikk ham til å tenke annerledes.

– Jeg fikk en følelse av at vi var i ferd med å ta på oss en retorisk tvangstrøye, der alt måtte finne sin begrunnelse i bidrag til «grønn» vekst og «grønn» konkurransekraft.

Gir forslag til løsninger

I dag jobber Hoff-Elimari som spesialrådgiver i Forskningsrådet med humanistisk og samfunnsvitenskapelig klimaforskning.

Under skrivingen av boka har forfatteren reist i inn- og utland for å samle og analysere informasjon om det gode, grønne liv. I boka kommer han med forslag til løsninger til hvordan vi kan bevare kloden og samtidig leve godt.

Elimari inviterer leserne med til steder som Bhutan, Ecuador, Grenoble, et nabolag i Bergen, et ostepakkeri og et PR-byrå. Her hopper man bukk over premisset om å bidra til økonomisk vekst – med bred støtte blant folk.

Se del 1 av 2:  

Eivind Hoff-Elimari presenterer boka og gir forslag til løsninger.

Se del 2 av 2: 

Politikerdebatt mellom:

  • Une Aina Bastholm, Miljøpartiet De Grønne
  • Kari Elisabeth Kaski, Sosialistisk Venstreparti
  • Tord Hustvedt, Unge Venstre
  • Astrid-Therese Theisen, Kristelig Folkepartis Ungdom

Fra 00.57.00 i opptaket: Innlegg av Agnes Vevle Tvinnereim fra Bærekraftige liv på Landås