Forfatterintervjuet: Marit Beate Kasin har utgitt boka Naturparadokset og i høst reiser hun land og strand rundt og snakker om naturtap.
– Hvorfor bør folk lese denne boka og være opptatt av dette tema?
–Naturparadokset handler om noe vi alle er en del av – naturen og hvordan den forsvinner rett foran øynene våre.
Boka viser hvordan våre valg og de systemene vi er en del av bidrar til nedbygging og negativ påvirkning på naturen, og jeg håper den kan vekke engasjement for å se på nye måter å ta vare på det vi har igjen.
– Hva var årsaken til at du gikk i gang med dette prosjektet?
– Det hele startet med graveprosjektet «Hytteparadokset» i avisa Valdres, hvor jeg avdekket at vi påvirker og mister langt mer natur enn vi kanskje er klar over. Dette prosjektet inspirerte meg til å grave dypere i hvordan systemet som skal beskytte naturen egentlig fungerer – eller ikke fungerer. Jeg ønsket å forstå hvorfor vi i Norge, som har hatt ambisiøse mål i arealpolitikken i flere tiår, likevel fortsetter å miste så mye verdifull natur hver eneste dag, som for eksempel de siste naturskogene våre.
– Hva synes du at du har fått til med denne boka?
– Jeg gir et bredt perspektiv på naturtapet, med mye kunnskap og fakta, samtidig som jeg tar leseren med på en vandring i norsk natur. Underveis belyser jeg det store paradokset: at vi snakker så varmt om bærekraft og naturvern, mens det samtidig foregår en massiv nedbygging. Jeg skriver blant annet om de store arealkampene knyttet til såkalte «grønne kraftprosjekter», som vindkraft. Boka løfter også fram de menneskene som kjemper for å beskytte naturen, ofte på tvers av et system som ikke støtter dem.
– Når blir du inspirert?
– Jeg finner ofte inspirasjon ute i naturen. Det er i møter med naturen på sitt vakreste, som da jeg traff fjellrevvalpene på Hardangervidda, at jeg kjenner et sterkt ansvar for å formidle naturens verdi ut over den rene nytteverdien. Slike øyeblikk minner meg på hvor viktig det er at vi beskytter det som fortsatt finnes.
– Kan bøker forandre verden?
– Jeg tror bøker kan endre måten vi ser verden på. De kan få oss til å reflektere, handle og endre holdninger. Hvis min bok kan få noen til å ta mer ansvar for naturen, så har den gjort noe viktig. Bøker alene kan kanskje ikke forandre verden, men de kan tenne gnisten som får folk til å gjøre en forskjell.
– Hva kan endres som følge av det du finner ut i denne boka – og hvordan?
– Jeg håper boka kan skape en dypere forståelse for hvor grunnleggende naturen er for alt annet. Vi må begynne å sette naturen først, ikke bare i vakre ord og planer, men i de konkrete handlingene vi gjør – både i store politiske avgjørelser og i de små valgene vi tar i hverdagen. Jeg håper boka kan åpne øynene for hvor viktig det er å kreve handling nå. Vi må velge langsiktig økologisk verdi fremfor kortsiktig profitt hvis vi skal ha noe intakt natur å overlate til neste generasjon.
Les mer om boken her