Forfatterintervjuet: «Det er denne faglige bredden og et utvalg av faglige tilnærminger vi tar opp i denne boka, og som gjør den spesiell og lesverdig», sier Dag O. Hessen

-Hei Dag Hessen og medredaktørene Thomas Hylland Eriksen og Marius Timmann Mjaaland, gratulerer med den gode mottakelsen av Antropocen. Hvorfor skal folk lese denne boka?

Selv om Antropocen nå ikke er offisielt godkjent som ny geologisk epoke, så har begrepet festet seg som en betegnelse på den enorme påvirkningen én art, Antropos, altså mennesket har på planeten. Denne påvirkningen dreier seg primært om klima og økosystemer, men angår alle fagdisipliner og samfunnssektorer. For eksempel utgjør klimaendringer den suverent største globale helserisikoen, og en av de største utfordringer for geopolitikk, matforsyning og sikkerhet. Løsningene dreier seg ikke bare om naturvitenskapenes domene, men i stor grad økonomi, juss, psykologi og samfunnsfag i bred forstand.

Det er denne faglige bredden og et utvalg av faglige tilnærminger vi tar opp i denne boka, og som gjør den spesiell og lesverdig

-Hva var årsaken til at dere gikk i gang med dette prosjektet?

Boka bygger på et tverrfaglig kurs samt en åpen forelesningsserie ved UiO med samme navn og samme tema. Mange av forelesningene ble også publisert i Morgenbladet eller andre steder, og dette var et ekte tverrfaglig og nyskapende kurs på alle vis. Det førte også til ideen om å utvide tekstene og få med alle kapitlene i form av en antologi. Nå kan jo tidvis antologier en blanding av hummer og kanari, men her la vi vekt på en klar rød tråd (Antropocen), og en enhetlig stil, og jeg synes vi har lykkes i det. Så har vi også gitt kommende studenter konkrete tekster å forholde seg til, supplert med utvalgte fagartikler.

-Og hva synes du at dere har fått til?

Ja, jeg synes det er blitt et vellykket prosjekt, noe jo ikke nødvendigvis antologier (eller andre bøker for del del) blir. Så er dette som sagt et pilotprosjekt på alle vis, men forelesningsserier som vi gjentar i år og formodentlig kommende år som en kombinasjon av et tverrfaglig universitetskurs og åpne forelesninger i sentrum, og da med denne boka som et slags grunnlag. Det er også fint at de fleste fakulteter er involvert, og at vi kan samarbeide så godt på tvers av ulike fagtradisjoner og tilnærminger. Så må det også sies at boka har fått en tiltalende layout – takk til forlaget for det!

-Hvis du kunne fått oppfylt ett politisk ønske, hva skulle det vært?

Akkurat nå hadde det vært en politisk opplyst global leder som kunne orientert verden i en mer rettferdig og bærekraftig retning – og satt en stopper for lidelsene i Gaza (og gjerne andre steder). Mer håndfast, at Trump ikke vinner valget i USA

-Hva er det beste i livet?

Generelt følelsen av å gjøre noe viktig og nyttig, men spesifikt en perfekt dag er en vårskitur innover høyfjellet, to cm nysnø på skare, sol, vindstille og med god tid.

-Og hva er det verste?

Tidspresset

-Har du et yndlings-ord?

Et yndlingsuttrykk: det vil helst gå bra.

-Bruker du KI – og til hva?

Til mer avanserte søk enn google kan gi, av og til også for å søke etter litteratur, men aldri til intellektuellt arbeid – der er jo selve poenget å utføre det selv.

 

Mjaaland, Hylland-Eriksen og Hessen: Antropocen. Menneskets tidsalder

ISBN 9788282263016

Kjøp boken her