Stor interesse for Mørke år. Norge og jødene på 1930-tallet i pressen.

Da Bjørn Westlie utga Det norske jødehatet. Presse og propaganda under okkupasjonen i 2019 – fikk boken massiv medieomtale. Mange var sjokkerte over å lese om hva norske aviser formidlet av hets og hat mot jøder under krigen – og Aftenposten beklaget på lederplass sin virksomhet den gang. Men oppsto jødehatet først i 1940? Nei, er det tydelige svaret i årets bok – Mørke år. Norge og jødene på 1930-tallet. Og igjen er det stor interesse i media.

Dagens Næringsliv var først ute med denne fine anmeldelsen:

«Bjørn Westlies bok er dypt ubehagelig lesning, som levner liten tvil om at mange nordmenn hatet jøder lenge før «Blücher» entret Oslofjorden. De mest opprivende delene av boken er vitnesbyrd fra norske jøder om hvordan de ble behandlet av sine medborgere. […] Vi kan mye om annen verdenskrig i Norge, men som Westlie og andre forfattere har vist, er det mye vi fortsatt ikke kan. Uvitenheten er særlig dyp om våre egne mangler. Mørke år viser jødehatet som florerte i Norge frem i all sin gru, og belyser samtidig hvordan dagens debatter om sammenhengen mellom hatprat og voldelige handlinger gikk hardt for seg i 1930-årene også.
Vi vet hva det ledet til den gang, og Westlies bok bør derfor leses bredt.»

Klassekampen, Vårt Land, Morgenbladet og Aftenposten har alle hatt store intervjuer. Kritikken mot kristne organisasjoner var fokus i Vårt Lands intervju. I Aftenposten er det flere forskere som støtter Westlies bilde av jødehetsen på 1930-tallet og sjefredaktør Trine Eilertsen i Aftenposten synes det er bra at Bjørn Westlie løfter denne delen av avisens historie.

– Påvirkningen Aftenposten hadde, var forferdelig negativ for de norske jødene. Vi skal være veldig klar over denne historien, og vi skal aldri vike unna at det er en del av vår historie, sier hun.

Til Morgenbladet uttalte Westlie:

– Hensikten har vært å vise at det var et sterkt antijødisk trykk i det offentlige rom i Norge på 30-tallet, sier Westlie, som både i boken og under vårt intervju er forsiktig med å trekke slutninger om hva slags historiske konsekvenser dette antijødiske trykket har gitt.  Men jeg mener jo at det må ha hatt betydning, også da jødene ble tatt under okkupasjonen. […] oppsiktsvekkende mange historikere har antydet at det må ha vært noe i 1930-tallet som kunne føre til at jødene ble tatt så lett i Norge. At det ikke var noe forsvarsverk.

Adresseavisens Terje Eidsvaag skriver i sin kommentar: «Westlies blikk på norsk offentlighet på 1920- og 30-tallet viser at tyske og norske nazister nærmest kom til dekket bord når det gjaldt å spille på forakt og fordommer mot jøder. Jøder utgjorde en forsvinnende liten den av den norske befolkningen i mellomkrigstida. Likevel er det påfallende hvor lett og i hvor stort omfang norske medier og politikere lot seg påvirke av argumentene til Adolf Hitler og tyske nazister lenge før Norge ble innhentet av krigen.»

Les mer om boken her.