Bjørn Westlie er aktuell med boken Det norske jødehatet. Propaganda og presse under okkupasjonen

I krig er sannhet det første offeret, og slik var det også i Norge under andre verdenskrig. Men det var ikke bare de tyske okkupantene som tok kontroll over norske medier – mindre omtalt er i hvor stor grad Nasjonal Samling (NS) bidro til sensur av og propaganda i norske aviser. NS presset avisene til å trykke hatefulle og jødefiendtlige artikler fra partiets eget pressebyrå Norsk Artikkeltjeneste (NAT). NATs funksjon, og innholdet i artiklene har til nå vært et ubeskrevet kapittel i denne delen av vår okkupasjonshistorie og boken viser hvordan NS utnyttet den tyske okkupasjonen til politisk å endre norske aviser.

Forfatter Bjørn Westlie kobler denne propagandaen i avisene under krigen, til tyskernes aksjoner mot de norske jødene, som kulminerte i deportasjonen i 1942. Kunne norske redaktører handlet annerledes i denne situasjonen, og hvorfor ble det ikke tatt et oppgjør med denne kollaborasjonen etter krigen?

 

Bjørn Westlie (f. 1949) er norsk journalist, forfatter og historiker med doktorgrad. Han har vært journalist i Klassekampen og Dagens Næringsliv, og undervist ved OsloMet. Han fikk Brageprisen for Fars krig i 2008, og har skrevet flere bøker med tema fra andre verdenskrig, blant annet Fangene som forsvant (2015).