Boken «Antropocen. Menneskets tidsalder» er lansert – nå kan du følge forelesninger hele våren!

Annenhver onsdag fremover vil det være mulig å følge forelesninger om antropocen i Domus Bibliotheca på Universitetet i Oslo, kl. 16:15-18:00. Dette er en forelesningsserie for studenter, men er også åpent for publikum. Gratis påmelding skjer via denne lenken til UiO på hvert arrangement, som legges ut fortløpende. Arrangementene vil også bli strømmet.

  1. Dag Hessen: Natur som buffer mot klima og vippepunkter

Respons: Christian Steel (Sabima)

Klima- og naturkrisen er tett sammenvevd, og intakt natur bufrer både mot klimaendringer og effekter av disse ved sitt CO2-opptak, flomdemping og mye annet. Forelesningen kommer også til å ta for seg hvilke mulige vippepunkter vi står overfor; tap av regnskog, tap av korallrev, tining av permafrost, smelting av breer mm. Også her er koblingen mellom natur og klima essensiell.

OPPTAK NEDERST I LENKEN HER

 

  1. Marius Mjaaland: Dyp tid og DemokratiNatur og klima som «ramme» for all politikk.

Respons: Audun Lysbakken (SV/Stortinget)

Demokratiet har en kort tidshorisont, ofte ikke lenger enn til neste valg. Klimaendringer, derimot, vil prege kloden i mange generasjoner, kanskje tusenvis av år. Hvordan kan vi tenke nytt om politisk ansvar og politikkens rammer? Hva betyr geologisk «dyp tid» for tidsforståelsen i antropocen?

Forelesningen undersøker konflikten mellom ulike tidsforståelser og inviterer til en samtale om politikk, filosofi og politisk teologi.

 

  1. Simone Kotva: Antropocen åndelighet

Respons: Marion Grau (MF)

I dette foredraget skal vi se nærmere på forholdet mellom kollektiv identitet, ritualer og aktivisme i miljøbevegelsen. Vi vil fokusere på Norge og se på hvilken rolle urfolksrettighetsbevegelsen og samisk teologi har spilt, og sette de siste hendelsene i sammenheng med en bredere «dypgrønn» religion i det 21. århundret. 

 

  1. Beate Sjåfjell: Bærekraftsrett: Jussens rolle i Antropocen

Respons: Idar Kreutzer (NHO)

 

  1. Arne Johan Vetlesen: Dyreliv i antropocen

Respons: Siri Martinsen (NOAH)

 

  1. Helge Jordheim: Polykrise og monotid, eller hvorfor vi ikke finner klimakrisens kairos

Respons: Kristin Asdal (TIK, UiO)

 Når vi vet så mye, hvorfor er det så vanskelig å handle – å forflytte oss fra en virkelighet der vi samler kunnskap om klimakrisen til en virkelighet der vi gjør noe med det? Kan det ha noe med begrepene våre å gjøre – f.eks. krise, antropocen, bærekraft – og måten de former fortiden, nåtiden og fremtiden på? Eller er det selve tiden det er noe galt med?

 

  1. Trude Storelvmo: Klimaendringer og naturtap: Konsekvenser og løsninger

Respons: TBC

Forelesningen går gjennom de viktigste fysiske endringer i klimasystemet, deres konsekvenser for natur og samfunn, og mulige alternativer for å begrense disse endringene, inkludert klima-fiksing. Klima-fiksing er i dag et svært kontroversielt tema, men blir samtidig stadig mer aktuelt for hvert år som går uten reduksjoner i globale utslipp av klimagasser.

 

  1. Francis Vergunst: Climate change and children’s mental health: Challenges and opportunities

Respons: Erik Nakkestad, Oslo Nye Høyskole

 

  1. Thomas Hylland Eriksen: Globalisering og mangfold: Natur og kultur

Respons: Arve Hansen, SUM, UiO

Parallellene mellom naturtap og kulturtap er mange, men de har vært lite studert. Denne forelesningen betrakter globaliseringens virkning på mangfold både i kultur og natur samtidig, og diskuterer både likheter og forskjeller.