Aftenposten oppsummerte 05.08 hvilke bøker de gleder seg til i høst, og lister da opp Anne Hege Simonsen biografi om Marie Hamsun.

Vi gleder oss også selvsagt til denne lanseringen i oktober av den første ordentlige biografien om Marie Hamsun.  For hvordan kunne den vakre skuespillerinnen falle for den sjalu, og etter hvert kontrollerende, forfatteren som var så mange år eldre enn henne? I Simonsens fortelling brukes tidligere upublisert materiale og ukjente brev fra Marie – her belyses ekteparets lidenskapelige kjærlighetshistorie, men kildene viser også hvordan mellomkrigstiden formet henne ideologisk. Hvorfor apellerte den kvinnefiendtlige nasjonalsosialismen til en intellektuell og selvstendig kvinne som Marie, og biografien viser at hun fortsatt var overbevist nazist selv etter krigsoppgjøret og fengselsstraffen hun måtte sone. 

Tiden i Nordland var Maries lykkeligste periode i livet, og da Knut flyttet henne og familien til Nørholm opplevde hun det som et stort svik. Men hun støttet ham like til det siste, og la all sin energi inn på å rehabilitere ham og hans forfatterskap etter krigen. Biografien starter i Elverum i 1881 der  Marie Andersen ble født og ender med hennes død på Nørholm utenfor Grimstad i 1969.

Marie Hamsuns levde et liv preget av kjærlighet og sjalusi, sterke lidenskaper og politisk overbevisning. Hvem var hun, som menneske, forfatter og samfunnsaktør?