Res Publica har en fin vårliste – med bøker om alt fra omsorg, demokrati, arv, økonomiske forskjeller, LOs moderne historie – og om det som binder oss sammen, på tvers av generasjonene.

Underskudd

Utgis: januar

Den danske feminsten og forfatter Emma Holten har skrevet boka Underskudd. Om verdien av omsorg. Boka har fått svært stor oppmerksomhet i Danmark, solgt i 40 000 eskemplarer og er omtalt på lederplass i de store danske avisene.

I Underskudd kritiserer Holten «den rette lære» innenfor økonomifaget – og viser hvordan økonomi helt fra opplysningstiden har nedvurdert kvinner og deres omsorgsarbeid.

Forfatteren påpeker at vi i en tid med enorm velstand, opplever en omsorgskrise. Vi kutter og devaluerer omsorg og utdanning – alt det som skal til for å holde mennesker friske, lykkelige og i live. Men ingen mennesker eksisterer uten omsorg, derfor er omsorgsarbeid det arbeidet som gjør alt annet arbeid mulig.

Med en blanding av nysgjerrighet, tristhet, humor og originale analyser avslører Holten det menneskesynet som ligger til grunn for forestillingen om at kvinner, omsorg og reproduksjon er et eneste stort tapsprosjekt. Holten kommer til Norge i midten av januar. Se turnélista her.

Mer om Underskudd.

Makta er vår

Utgis: januar

Makta er vår er en engasjerende innføring i det norske demokratiets byggesteiner og hvilke virkemidler som finnes for å påvirke politiske beslutninger.

De to forfatterne Thea Joramo Lysne og Ida Helene Rosenqvist viser gjennom intervjuer, historiske anekdoter og relevante eksempler hvordan vi alle kan gjøre påvirke politikken.

Dette er en lærerik og engasjerende bok for alle som vil bruke stemmen sin.

Mer om Makta er vår.

Den langsomme tryggheten

Utgis: april

 

Dette er en bok om de gode fellesskapene, og hvordan vi kan styrke limet i samfunnet.

Forfatterne er født med 40 års mellomrom: Arbeiderparti-nestor Sigbjørn Johnsen har vært en familievenn og et forbilde for AUF-leder Ina Libak. Sammen skildrer de hvordan generasjonene kan være der for hverandre gjennom livsløpet. Det handler om å gi barn en trygg oppvekst slik at de blir voksne som finner sin plass og forsørger dem som bidro til velferdsstaten før dem. Men det handler også om omsorgen på et bestemorsfang, tilhørigheten til en flokk som skaper tillit. Uten disse små og store fellesskapene går ikke samfunnet rundt.

Den langsomme tryggheten er en poetisk bok om verdier og sammenhenger i livet, som bør være grunnlaget for all god politikk.

 

Arv 

Utgis: april

«Det skal lønne seg å arbeide» – er omkvedet i norsk politikk. Men det lønner seg mer å arve, for da slipper du å betale skatt.

Å arve i Norge har de siste ti årene vært gratis, mens i de foregående 200 årene har arveavgift gitt inntekter til staten og bidratt til mindre økonomisk ulikhet i befolkningen.

I dag eier den rikeste prosenten i Norge en fjerdedel av all formue, og denne formuen går i arv. En oversikt over Norges 300 rikeste personer viser at hele to av tre er arvinger, altså at de er rike bare fordi de har arvet. Bolig utgjør halvparten av all arv – mens de som ikke arver, kan ha problemer med å komme inn på boligmarkedet.

Så arv er ingen privatsak, ifølge forfatter Hannah Gitmark, men et viktig politisk spørsmål.

Farlege forskjellar 

Utgis: april

Norge har aldri hatt så mange milliardærar som nå. Samtidig er køene utenfor landets matsentralar lengre enn noen gang. Hva gjør de økonomiske forskjellene med samfunnet?

Forfatter Trine Østereng viser at skeiv fordeling av rikdom og makt påvirker oss alle, uansett hvor mye penger vi har. Ulikhet virker det inn på helsa vår, sjansene til å få barn, utdanning og trygge boliger. Det fører til mindre tillit og trivsel – og demokratiet tar skade.

Boka viser hvordan rikdom gir makt og innflytelse over samfunnsutviklingen.

Solidaritet i en ny tid

Utgis: april

Hvem er arbeiderklassen i vår tid, og hva skal fagbevegelsen være?


LO feirer 125 år, og det markeres med boka Solidaritet i en ny tid av Nik. Brandal.

Det tette forholdet mellom Ap og LO skaper alltid debatt, og her skildres blant annet hvordan Gerd-Liv Valla som LO-leder fikk statsminister Jens Stoltenberg til å føye seg i viktige spørsmål. Sykelønn, pensjonsreform, arbeidslivskriminalitet – kampene har vært og er mange.

Dette er en bok for alle som er interessert i nyere norsk historie og arbeidsliv.