Forfatterintervjuet: Bli kjent med våre forfattere, deres bøker og hva de brenner for.
– Linn Stalsberg – du har skrevet en bok om fred, hvorfor?
– Dette temaet presset seg egentlig frem av seg selv, i løpet av 2022 og 2023, da kriger, krigsdebatter og krigsretorikk preget offentligheten, av helt konkrete og brutale årsaker. Jeg synes konsensusen som oppsto rundt militære løsninger som løsningen på konflikter, den ukritiske omfavnelsen av NATO fra både høyre og venstre, og latterliggjøringen av alt og alle som prøvde å si noe om fred, diplomati eller våpenhvile var skremmende, særlig i 2022, rett etter Russlands angrep på Ukraina. Det ble i perioder ikke en demokratisk og real meningsutveksling, men et krav om å innrette seg, eller anse seg utenfor.
Jeg synes for mange mistet grepet om det grusomme i krigens handlinger, ødeleggelser, drap og lemlestelser på slagmarker, og at vi unnlot, og unnlater, å snakke om dette helt konkrete. I stedet handler debatter raskt om store penger, store våpen, store ord og militære eksperter som får mene om strategi. Overordnet er det også en stor blindsone i møte med våpenkappløpet og opprustningen som pågår, med våre skattepenger i spill, omtrent over hele kloden.
Noen måtte være pasifisten i rommet, og det kunne like gjerne være meg – derfor har jeg skrevet boka Krig er forakt for liv. Et essay om fred.
– Hvordan ble du selv engasjert i fredssaken?
– Jeg har selv hatt et pasifistisk standpunkt fra jeg var ung, men som kvinne i min generasjon, lenge før Norge dessverre innførte verneplikt for jenter, fikk det aldri noen praktisk konsekvens. Jeg har aldri likt militærvesenet og det å skulle lære unge mennesker å drepe andre unge mennesker på kommando. Men det er mange dilemmaer i pasifisme, i ikkevold, i militærnekt, akkurat som det er i alt militært. Nå fikk jeg lyst til å vite mer om dette, både dilemmaer, historie og overbevisninger.
Kan du nevne noe som overrasket deg underveis i research-prosessen?
– Det aller mest overraskende er det enorme kunnskapshullet vi alle har, når det gjelder de store mengdene av historie vi aldri har blitt fortalt. Det er helt overveldende, og det tok tid å finne ut hva i all verden jeg skulle prioritere i en såpass liten bok. Jeg har fremdeles dårlig samvittighet overfor alle fredsaktivister, fredskonferanser, ikkevoldsaksjoner, modige pasifister som ofrer liv og helse, alle militærnektere gjennom tusener av år, all litteratur, alle politiske, religiøse, eller humanistiske grupper som har jobbet mot militarisme og opprustning, som har advart, kritisert, lagt frem fakta og slåss for fred, men som er utelatt når historien skal formidles de neste generasjonene.
Jeg følte meg både lurt og sint, men også sterkt inspirert, for vi som velger noe annet enn militære løsninger står på trygge fundament av idehistorie og praksis.
– Hva bringer du til torgs med denne boken, som offentligheten trenger å vite?
– Krigslogikken som dominerer vår tid gjør meg både opprørt og oppgitt. På mitt opprørte er denne boken en protest mot dette, og en samtidskritikk av en norm vi tar altfor gitt. Når jeg mest av alt føler meg oppgitt, tenker jeg at boken om ikke annet kan utvide debatten og utfordre fantasien vår.
Selv om man er for et militært forsvar og våpenproduksjon, så kan man likevel, håper jeg, være nysgjerrig på dem som har andre synspunkt, og på sivilisert vis forestille seg det demokratiske i å utfordre både seg selv og den norske debatten rundt krig og fred.
– Hva kan endres, som følge av det du finner ut i denne boka – og hvordan?
– Ja si det. Kanskje folk flest kan forstå hvor mye makt som ligger i ikkevoldelige løsninger, forsvar og protest? Vi er tross alt flest, og selv de mest autoritære regimer er nødt til å ha folk mer eller mindre med seg. Kanskje kan vi presse vår egen stat til å informere alle våre unge om pasifisme, og at de har denne rettigheten til å nekte verneplikt. Det er svært kritikkverdig at ungdommene våre ikke får denne informasjonen i dag. Kanskje kan vi som ønsker mer oppmerksomhet om alt som omfatter fredsarbeid, finne ny selvtillit i at dette er noe helt annet enn naive drømmerier?
Vi blir alle gode på det vi gjør mye av, og spørsmålet er om vi – både vanlige folk, myndighetene våre, og verdenssamfunnet øver seg nok på fredsarbeid. Jeg ønsker at alle som leser boken, og som ønsker en annen verden enn dagens militaristiske, kan få en følelse av å gå inn i store tradisjoner og tilhøre en bred, lang og tung bevegelse.
– Helt til slutt; kan bøker forandre verden?
– Ja. Hvis folk flest handler på vegne av dem.
Linn Stalsberg: Krig er forakt for liv. Et essay om fred
ISBN 9788282262736
Kjøp boken her
Forfatterfoto: Eivind Volder Rutle