Den kritikerroste antologien Aldri tie, aldri glemme skulle være til internt bruk i AUF og fagbevegelsen i forbindelse med tiårsmarkeringen for terrorangrepet. Men boka ble revet vekk og har vært utilgjengelig i noen uker. Nå kommer den endelig i en utgave for allmennmarkedet på Res Publica forlag.
– Jeg håper denne boka kan bidra til å sette folk i Norge i litt bedre stand til å diskutere 22. juli og konsekvensene av terrorangrepet, nå ti år senere, sier Gaute Børstad Skjervø, en av redaktørene bak antologien.
– Ti år etter terroren, etter rosetogene og etter stillheten trenger vi et politisk oppgjør med ideologien og tankegodset som lå bak. Vi må snakke mer om hva, hvorfor og hvordan 22. juli kunne skje. I mange av disse debattene har vi som er direkte berørt, og AUF som organisasjon, følt oss alene, sier leder i AUF Astrid Hoem (på bildet). – Vi håper vi at du vil lese boka – både for å lytte og lære, men mest av alt for at du selv skal heve stemmen i debatten, sier hun.
Omfanget av henvendelser til AUF om boka økte etter flere gode anmeldelser. «Aldri tie, aldri glemme fungerer som en første vaksinedose mot holdningene til Breivik og idolene hans. Selve fullvaksineringen må du stå for selv», skrev llitteraturkritiker Knut Hoem i NRK.
I alt ble to opplag trykket og distribuert i arbeiderbevegelsen før AUF spurte Res Publica om å lage en versjon til allmennmarrkedet. Forlaget ga også AUF redaksjonell bistand i forbindelse med den interne utgaven.
– Da vi jobbet med dette i vinter, opplevde jeg det som et dypt meningsfullt og viktig prosjekt som fortjener et stort publikum. At Aldri tie, aldri glemme blir en bok alle nå kan kjøpe, er jeg veldig glad for, sier redaktør i Res Publica Halvor Finess Tretvoll. – Denne antologien er avgjørende for den kollektive bearbeidingen av traumet som 22. juli-terroren var – og fortsatt er. Den hører hjemme i offentligheten, og det er viktig at alle nå får mulighet til å lese den, sier han.
En andel av omsetningen for utgivelsen skal gå til Utøya og det arbeidet med å styrke ungdoms demokratiske holdninger, verdier og ferdigheter som foregår der i dag.