Getto

kr 349

Øyvind Holen

Siden slutten av 1970-åra er flere bydeler i Oslo blitt omtalt som «innvandrergettoer», områder der man har fryktet «raseopptøyer» og «svenske tilstander». I dag brukes «getto» og «svenske tilstander» som samlebegrep for alt som er galt med innvandring, integrering og befolkningssammensetningen i store boligområder i flere norske byer.

Men kan «getto» også være noe positivt? Ordet brukes både som forsvar og angrep, og det å vokse opp i en flerkulturell drabantby kan vel så ofte være en styrke som en svakhet.

Øyvind Holen har skrevet en personlig fortelling om et begrep som ofte brukes bevisstløst i den politiske debatten. Getto er en engasjert og lettlest innføring i gettobegrepet og den norske drabantbyens historie.

Kategori:

Beskrivelse

«En lærerik fortelling om getto-begrepet, gettoens kulturhistoriske bakgrunn og norske drabantbyer (…) Getto er, enten forfatteren vil eller ei, et viktig innlegg i debatten om norsk innvandringspolitikk og rasisme. Det er også en bok om marginalisering og rasisme i media. Holen viser ofte til statistikk og forskning i sine analyser, noe som virker som effektive grep i å belyse gentrifiseringen som norske byer går gjennom.» – Endre Dalen, Samora
 
Så mye mer og mindre enn sitt rykte
«Det er Holens valg å la innvandringsdebatten prege så mye av boken, men han kan mye om hip-hop, litteratur, og forteller om bydelenes unge talenter. En analyse av hvordan musikk, film og litteratur har blitt behandlet i drabantbyen løfter bokens siste kapitler.  […] En stor underskog av flinke og kreative 2. generasjonsinnvandrere vil i økende grad komme til å sette avtrykk. Her henter Holen fram gettoens skjulte skatter. Det finnes så mye mer enn bare et dårlig rykte.» – Kjell Solem, Bok365, terningkast 4
 
 
Engasjerende og varmt om norske drabantbyer
«Getto – en historie om norske drabantbyer er en godt skrevet bok. Den er troverdig, lettlest og språket flyter fint. I tillegg er den engasjerende og personlig. Den gir en påminnelse om at måten vi omtaler både områder og menneskene som bor der på har mye å si for selvfølelse og samfunnsutvikling.»- Linn Marie Hammernes, Finansavisen

 

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

«Vi kjenner den skrekkinngytende utviklingen frem mot gettoene under andre verdenskrig. Med den forferdelige forhistorien er det nesten rart at man i det hele tatt bruker getto-begrepet her til lands.» 

«Det er interessant å lese om gettobegrepets europeiske og amerikanske historie […] ». 

« […] dette er først og fremst en bok om alt som er galt med fremstillingen av drabantbyen, og spesifikt Groruddalen, i en spesifikk kontekst, nemlig norsk innvandringsdebatt». 

«Mange har nok gjennomskuet denne retorikken på egen hånd, men etter å ha lest de mange eksemplene Holen bringer til torgs, kan man i alle fall ikke være i tvil: Getto-begrepet brukes primært av dem som har noe å tjene på å skape et skremmebilde av en viss gruppe mennesker». 

«Groruddalen. En reiseskildring (2005)  […] var fundert i forfatterens sterke ønske om å motvirke feilrepresentasjon av hjemstedet. Slik er det også i årets bok, som søker å rette opp det han omtaler som «territoriell stigmatisering» gjennom dekonstruksjon av getto-fortellingene som er lagt på stedene utenfra, og å kontrastere disse med ulike nedslag i drabantbyenes historie, for eksempel med et eget kapittel om hiphop-kulturen, som Holen er ekspert på.» 

– Ane Farsethås, Morgenbladet

 

Øyvind Holen er en uvanlig nysgjerrig og saklig forfatter. Hans nye bok bør bli pensum

«Har vi fått et standardverk om getto-debatten i Norge? «Getto» er utmerket lesning» 

«Forfatteren  […] har både et innsideperspektiv og en imponerende oversikt som han bruker nesten essayistisk, med veksling mellom enkelthendelser, erfaringer, statistikk og forskning». 

«Norsk offentlighet trenger flere med Holens evne til å formidle komplisert stoff på en lettfattelig måte og vilje til å skjære gjennom i en fastlåst debatt».

– Aksel Bjørnstad Haug, Subjekt, ★ ★ ★ ★ ★ ☆

 

 

«I Getto blir myter om Oslos drabantbyer plukket fra hverandre, ved hjelp av solide kulturhistoriske analyser, formet som lettlest sakprosa. Gjenkjennbart for oss som bor og jobber i Groruddalen og et must for alle andre.»

– Bjørn Hatterud, forfatter og innflytter i Groruddalen

Tilleggsinformasjon

ISBN

9788282262163

Innbinding

Innbundet

Utgivelsesår

2021

Go to Top