Project Description

Cover - Bevegelsen og målet

Bevegelsen og målet

av Jakob Friis

ISBN: 9788282260152

Innbundet med smussomslag

Jakob Friis’ selvbiografi ble aldri utgitt under den kalde krigen. Dette er fortellingen om en annerledes klassereise: direktørsønnen fra Røros som ble en av borgerskapets frafalne. Sammen med vennene Emil Stang og Edvard Bull ble han radikalisert og engasjert i arbeiderbevegelsen. I denne boken forteller han om sitt liv fra en oppvekst med fester i speilsalen på Grand, en studentertid der han vanket med Olaf Bull og sto på balkong med Bjørnson, til en aktiv tilværelse i internasjonal politikk. Jakob Friis ble Arbeiderpartiets representant i Komintern i Sovjetunionen, og ble kjent med både Lenin og Bukharin. Friis forteller om et liv som historiker, journalist og forfatter med opphold i mange land i turbulente tider, hele tiden med målet om et fredeligere og mer rettferdig samfunn for øyet.

Jakob Friis (1883–1956) var historiker, journalist og forfatter, statsarkivar, og Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet fra Vest-Agder i perioden 1945–53. Han var hovedredaktør av Arbeidernes leksikon og grunnlegger av tidsskriftet Orientering.

Denne selvbiografien ble skrevet på oppfordring fra forlagsdirektør Henrik Groth i Cappelen i 1955. Manuskriptet har ligget i et arkiv i over et halvt århundre, sannsynligvis fordi boken ble oppfattet som for radikal på dette frysepunktet under den kalde krigen.

«…en sann fryd å lese.»
Gudleiv Forr

«En viktig bok…Paris, Berlin, London, Moskva: Friis var til stede mer enn noen andre i alle store sammenhenger. Han er en stemme fra noen av de mest begivenhetsrike årene i vår historie.» —Trond Nordby, professor i statsvitenskap, i Ekko, NRK P2

«…vekker følelse og interesse. Mest kjent som første redaktør av avisen som ble et parti som ble et regjeringsparti (…) mellom linjene aner man en romantiker med flere sterke kjærlighetshistorier. (…) Friis har trolig satt langt større spor etter seg enn man har vært oppmerksom på.»

Birgitte Kjos Fonn, forfatter av Historien om Orientering

 

Kjøp boka i for eksempel nettbutikken tronsmo.no – eller i en bokhandel nær deg.