Stefan Löfven

Stefan Löfven

– Sammenlignet med Jonas Gahr Støres bakgrunn som søkkrik akademiker, er sveiseren med barnehjemsfortid perfekt for klassiske sosialdemokrater, sier Wegard Harsvik til Stavanger Aftenblad. 

Nå blir trolig Stefan Löfven Sveriges statsminister.

– Ja, det er ikke uten grunn at mange kaller ham den perfekte sosialdemokrat, sier Sverige-kjenner Wegard Harsvik i norske LO.
Da Støre i vår ble klappet fram som ny Ap-leder og redningsmann for sosialdemokratiet i Norge, var det nemlig flere som minnet om at 54-åringen er en søkkrik arving fra Oslo vest som har gått på eliteskole i Paris. Det ble understrekt at Støre har levd et svært annerledes liv enn de fleste av Ap-velgerne og at han kan framstå elitistisk.
Da Stefan Löfven fikk jobben som Socialdemokraternas leder i Sverige i 2012, var utgangspunktet ganske annerledes.

57-åringens bakgrunn er som en våt drøm for klassiske sosialdemokrater. Han er født av en enslig mor, satt på barnehjem og er oppvokst hjemme hos familien Melander i Ådalen utenfor Örnsköldsvik i Norrland. Legg til at han tidlig ble aktiv av Socialdemokraternas ungdomsforbund, at han ble sveiser og seinere fagforeningsmann. Og vips, så har vi et perfekt statsminister-emne for sosialdemokratiske svensker.
– Det er en mann som både i oppveksten og arbeidskarrieren har sett og følt på kroppen hvordan velferdsstaten har fungert. Det var fellesskapet som tok vare på ham da familien ikke var i stand til det, sier Harsvik. Han er best kjent som forfatter av boken «Blåkopi» hvor det hevdes at norske Høyre punkt for punkt har kopiert svenske Moderaternas valgkampretorikk. Harsvik skal for øvrig til Stockholm i helgen for å følge det de fleste tror blir Löfvens innspurt mot statsministerstolen.
Samlende politiker

Ifølge Politiken beskriver venner og kjente Löfven som lyttende, ydmyk, med et sterkt engasjement for rettferdighet – og uten flere av lastene som forgjengerne har vært forbundet med; Göran Perssons arroganse, Mona Sahlins rot i papirene eller Håkan Juhults økonomiske blundere på privaten.
– Han har vist seg å være en konsensusbyggende balansekunstner innen den store koalisjonen som Socialdemokraterne er en del av. Han er selvfølgelig gjenkjennbar for de klassiske sosialdemokratiske velgerne, sier Harsvik.

Tross manglende erfaring fra Riksdagen, har Löfven helt siden han ble partileder i 2012 blitt beskrevet som «sossarnes redningsmann». Nå er det snart åtte år siden de borgerlige vant makten. I vår ledet Löfgren og den rød-grønne koalisjonen med mer enn 12 prosent sammenlignet med statsminister Fredrik Reinfeldt og hans allianse. Overtaket blir imidlertid mindre og mindre, og to dager før valget var ledelsen krympet til 6 prosentpoeng. Det skulle være mer enn nok på så kort tid.

Under den direktesendte partileder-debatten torsdag kveld skjedde imidlertid episoden som gjør at enkelte frykter at seieren kan glippe.
«Det var absolutt ikke en statsmann verdig. Dette viser tydelig hvorfor Stefan Löfven ikke er beredt til å lede Sverige. Jeg ble redd for at han skulle ta et jiujitsu-grep på meg», sa næringsminister Annie Lööf etter hendelsen som fikk svært mye oppmerksomhet i hele Norden. I debatten om svensk kjernekraft gikk hun tre meter, tvers over studio, for å levere et notat til Löfven.
«Du kan beholde den der. Bare behold den du, Annie», sa Löfven og fektet med armene. Det endte med at han bryskt dyttet henne bort foran en sjokkert programleder og hundretusener av seere. Overfor VG avdramatiserte han episoden og mener det statsråden gjorde, minnet mest om en skoledebatt for ungdomspolitikere. Harsvik er enig.

– Slike enkelthendelser blir ofte omtalt av media som såkalte «game changere», mens valgforskning viser at de sjelden påvirker stemmetallene stort. Det er de underliggende trendene som viser hvordan det kommer til å gå, sier Harsvik.
Under den direktesendte parti- lederdebatten torsdag dyttet Stefan Löfven næringsminister Annie Lööf. Spørsmålet er om det påvirker valgresultatet.

FAKTA: Stefan Löfven
Født: 21. juli 1957 i Stockholm.
Yrkesbakgrunn: Begynte 1979 som sveiser og fikk sitt først fagforeningsoppdrag i 1981. Fra 2006 til 2012 var han forbundsordfører i fagforbundet IF Metall.
Politisk bakgrunn: Var aktiv i ungdomslaget, har sittet i sentralstyret til Socialdemokraterna siden 2006. Ble valgt til partileder i Socialdemokraterna 27. januar 2012, men kan bli den første statsminister uten erfaring fra Riksdagen.
Aktuell: Sveriges nye statsminister.

Av Atle Andersen, trykt i Stavanger Aftenblad, 14. september 2014

2017-04-18T15:46:48+00:00 5. november 2014|